Jest to bardzo aromatyczna zupa, a jej podstawą jest hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku. To ona wiedzie prym. Dodatek ciecierzycy i marchewki sprawia, że jest również bardzo sycąca. Koniecznie podajcie ją z kleksem kwaśniej śmietany bądź jogurtu. Będziecie w niebie :)

Składniki

  • 2 średnie cebule
  • 250g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
  • 4 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka osterj papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • natka pietruszki
  • świeże listki bazylii

Przygotowanie

  • Cebulę kroimy w grubą kostkę i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone chorizo w półplasterki, smażymy. Po około 2 minutach dodajemy paprykę w proszku  (wędzoną i ostrą), smażymy przez chwilę, po około minucie przekładamy wszystko do większego  garnka.
  • Dodajemy pokrojoną marchew w 0,5 cm plasterki, pomidory z puszki (pokrojone), zalewamy wodą (ok. 1l) i gotujemy. Gdy marchew będzie miękka dodajemy ciecierzycę i gotujemy dalej, około 10 minut. Ewentualnie dolewamy wody, jeśli uważamy, że jest za gęsta.
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gdy zupa jest już wyłączona, dodajemy posiekaną natkę. Przed podaniem już na takerzu dodajemy kleksa ze śmietany i świeżą bazylię. Smacznego!