Kolejna prosta propozycja. Zupa jest aromatyczna i bardzo pożywna. Wymaga niewielkiej ilości składników i bez trudu każdy może ją ugotować. Jeśli nie chce Wam się moczyć ciecierzycy, możemy użyć takiej z puszki. Polecam!

Składniki

  • 250g ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1–2 łyżeczki curry w proszku
  • ½ szklanki śmietany, 12%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie odcedzamy i zalewamy wodą, powinna być dobrze przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojone pomidory z puszki, wraz z zalewą. Gotujemy zupę, aż ciecierzyca będzie miękka. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie rozgniatamy ciecierzycę. Chodzi o to, aby część ciecierzycy delikatnie rozdrobnić.
  3. Gdy zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Do zupy dodajemy śmietanę, przyprawiamy ją solą, pieprzem cayenne (zalecam ostrożność, jeśli nie lubicie zbyt ostrego smaku) i curry. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!
do 30 min Przygotowanie do 60 min Czas gotowania 4 - 6 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Możemy użyć ciecierzycę z puszki, nie trzeba jej wtedy moczyć.

12 komentarzy

  1. Jolanta Szyndlarewicz

    5 marca 2012 o 15:09

    Nie jadłam jeszcze ciecierzycy, ale widziałam ją ostatnio u nas w sklepie,a to juz dużo:) kupię przy okazji kolejnej bytnosci i w końcu sobie ugotuję taką zupę:)

    Odpowiedz
  2. Kasia

    5 marca 2012 o 18:20

    robiłam już dwie zupy z cieciorką :) widzę, że i u Ciebie zawitała! faktycznie, zgadzam się aby nie zaostrzyć za bardzo jej smaku :/ mi się udało raz dodać za dużo chilli do niej… eh ;) wgląda ślicznie :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      5 marca 2012 o 18:24

      a to jest moja pierwsza i udało mi się nie przesadzić. Mężowi tak zasmakowała, że gotowałam ją dwa razy z rzędu :)

      Odpowiedz
  3. Majana

    5 marca 2012 o 20:16

    Kusisz tą zupką, a ja jeszcze takiej nie jadłam.:)

    Odpowiedz
  4. Jola

    10 kwietnia 2012 o 17:53

    Ugotowałam i na stałe zagościła w naszym menu:-) Jest pyszna i zdrowa :-)

    Odpowiedz
  5. jeffie

    12 lutego 2013 o 14:37

    Zupa przepyszna!!!!!!!

    Odpowiedz
  6. Piotr

    11 marca 2013 o 14:53

    Zupa doskonala!
    Troche ja tylko „podrasowalem” podsmazonym surowym boczkiem ;-)

    Odpowiedz
  7. Lili

    20 maja 2014 o 11:57

    Ciecierzyca to moje ostatnie odkrycie. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, podsmażyłam cebulkę i pomidory, przesiałam przez sitko i dodałam ten pomidorowo-cebulowy wywar do gotującej się ciecierzycy. Potem doprawiłam czarnym pieprzem, curry i dużą ilością majeranku. Na koniec dodałam pokrojone ziemniaczki. Zupa jest przepyszna i bardzo pikantna, czyli taka jak lubię:)

    Odpowiedz
  8. Ania

    29 sierpnia 2014 o 18:33

    Uwielbiam ten przepis. Dzięki za niego. Ja zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, który zazwyczaj dodaję do zup. Jest pyszna. :)

    Odpowiedz
  9. kinga

    19 listopada 2014 o 14:07

    Zupa przepyszna !!! Przepis super :) dzis robilam pierwszy raz i bede robic czesciej .

    Odpowiedz
* Pole wymagane