Kolejna prosta propozycja. Zupa jest aromatyczna i bardzo pożywna. Wymaga niewielkiej ilości składników i bez trudu każdy może ją ugotować. Jeśli nie chce Wam się moczyć ciecierzycy, możemy użyć takiej z puszki. Polecam!

Składniki

  • 250g ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1–2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 szklanki śmietany, 12%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • kolendra

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie odcedzamy i zalewamy wodą, powinna być dobrze przykryta. Gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Dodajemy do niej podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojone pomidory z puszki, wraz z zalewą. Gotujemy zupę, aż ciecierzyca będzie miękka. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie rozgniatamy ciecierzycę. Chodzi o to, aby część ciecierzycy delikatnie rozdrobnić.
  3. Gdy zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Do zupy dodajemy śmietanę, przyprawiamy ją solą, pieprzem cayenne (zalecam ostrożność, jeśli nie lubicie zbyt ostrego smaku) i curry. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!

Możemy użyć ciecierzycę z puszki, nie trzeba jej wtedy moczyć.