Jest to przepis na tradycyjną tajską zupę Khao Soi. Zupa ta jest oparta na kurczaku i mleku kokosowym oraz kilku egzotycznych przyprawach. Jest błyskawiczna do przygotowania. Jej smak Was zaskoczy. Jak najbardziej polecam!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 1.2 l bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 małe chilli, czerwone lub zielone
- 1 łyżka sosu rybnego, nam pla
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego
- 2–3 łyżki soku z limonki
- świeże liście bazylii
- świeża kolendra
- 180g makaronu jajecznego, np. nudle jajeczne
Przygotowanie
- Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
- Zewnętrzne części trawy cytrynowej usuwamy, zostawiając tylko miękkie i białe części. Rozgniatamy je nożem i tniemy na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej. Kiedy będzie tak gorący, że zacznie dymić wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i trawę cytrynową. Smażymy ok. 3 minut, cały czas mieszając. Wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
- Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w paski, chilli pokrojone w cienkie paseczki (bez pestek), sos rybny, sos sojowy, cukier, pastę curry oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
- Wyjmujemy trawę cytrynową, dodajemy makaron do zupy, przyprawiamy sokiem z limonki i gotujemy 1 minutę. Nalewamy zupę do miseczek.
- Makaron można też dodać bezpośrednio do miseczek i zalać zupą, ale wtedy zupa lekko się ochłodzi. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendra i bazylią. Smacznego!
Jeśli gotuję coś nowego z tajskiej kuchni zawszę dodaję mniejsze ilości przypraw niż w przepisie. Próbuję i doprawiam.
Kilka porad:
- Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować sobie wcześniej.
- Pastę curry możemy zastąpić curry w proszku, ale zaczynamy od mniejszej ilości i próbujemy. Jeśli smak nam odpowiada nie dodajemy więcej.
- Koniecznie należy dać sok z limonki, gdyż przełamuje smak całej zupy.
- Ostatnio nie miałam trawy cytrynowej i zrobiłam zupę bez niej, dodałam tylko więcej limonki. Zupa wyszła bardzo dobrze.
- Jeśli zupę będziecie jeść natychmiast makaron można połączyć z bulionem od razu, ale jeśli zupa jest przygotowana z wyprzedzeniem, nie dodajemy do niej makaronu, robimy to tuż przed podaniem.
Bulion może być domowej roboty lub dobrej jakości ze sklepu.