Jest to bardzo pożywna zupa i w zupełności może być głównym posiłkiem. Najważniejszym składnikiem jest pieczona marchew, pomidory i pulpeciki z indyka. Jeśli chcemy delikatniejszą wersję np. dla dzieci możemy pominąć liście curry, które nadają jej specyficznego smaku. Coś innego wśród polskich tradycyjnych zup. Polecam!

Składniki

Zupa

  • ok. 400g marchwi, 6–7 sztuk
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów, np. pelati
  • 3–4 liście curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra
  • 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • kwaśna śmietana, opcjonalnie

Pulpeciki, 16 sztuk

  • 250g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 szalotka, bardzo drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki kuskusu

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek, przekładamy na blaszkę i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu miksujemy na gładką masę z dodatkiem części bulionu.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na pozostałej oliwie z oliwek. Po kilku minutach dodajemy grubo posiekany czosnek, pokrojone pomidory z puszki, pozostały bulion i gotujemy na wolnym ogniu.
  3. W trakcie gotowania dodajemy zmiksowaną marchew, liście curry. Doprawiamy: sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem. Po kilku minutach wyjmujemy liście curry, żeby zupa nie była zbyt aromatyczna.
  4. Składniki na pulpeciki dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, ok. 16 sztuk. Wkładamy je do zupy i gotujemy 10–15 minut.
  5. Zupę podajemy z pulpecikami, śmietaną, świeżą kolendrą i pieczywem (opcjonalnie). Smacznego!