Miałam nadmiar selera naciowego i nie miałam pomysłu co nim zrobić. W sałatkach już mi się przejadł. Pomyślałam o zupie i to był strzał w 10! Zupa jest delikatna w smaku i kremowa, a lekko słodka dynia dobrze ją uzupełnia. I ten kolor!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 500-600g selera naciowego, może być jeden pęczek
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • ok. 1/2-1 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w grube piórka, przesmażamy 3–4 minuty na oliwie z oliwek.
  2. Selera naciowego myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy go do cebuli. Smażymy kolejne 2 minuty, następnie zalewam bulionem lub wodą, tak aby przykryć warzywa. Dodajemy jeszcze rozgnieciony czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na wolnym ogniu.
  3. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem na gładki krem. Na tym etapie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i starte jabłko oraz oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę dynię. Gotujemy dalej.
  4. Gdy dynia będzie miękka, doprawiamy kurkumą (doda nie tylko smaku, ale też koloru), solą i pieprzem. Dodajemy garść posiekanej kolendry.
  5. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Można też posypać uprażonymi płatkami migdałów. Najlepsza jest na drugi dzień! Smacznego!

Do zupy można również dodać grzanki.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!