Lubię to połączenie smaków, mocnych i aromatycznych. Tu znajdziemy pomidory, soczewicę, paprykę i czerwoną fasolę. Wszystko przyprawione szczyptą mielonej kolendry, cynamonu i imbiru. Ta zupa przybliży Was do Maroka i zaskoczy smakiem.

Składniki

  • 150g soczewicy czerwonej
  • 1 puszka pomidorów, np. pelati
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki, może być ostra
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek

Salsa

  • 1 awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • garść rukoli

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy na sicie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1-1.5l) i gotujemy. Po 10 minutach dodajemy pokrojone pomidory z puszki i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
  2. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę i opłukaną fasolę oraz oliwę z oliwek. Gotujemy kolejne 7–10 minut, aż papryka będzie miękka. Gdyby zupa była bardzo gęsta należy dolać trochę wody.
  3. Doprawiamy zupę kolendrą, cynamonem, imbirem, papryką, solą i pieprzem. Gotujemy 2–3 minuty i odstawiamy.
  4. Tuż przed podaniem kroimy w kostkę awokado, skrapiamy sokiem z limonki. Gorącą zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, 1–2 łyżkami awokado i świeżą rukolą. Smacznego!