Mój ulubiony. Na naturalnym zakwasie, wędzonych żeberkach lub wędzonej kiełbasie. Podany z puree ziemniaczanym i smażona cebulką i jajkiem smakuje wybornie. Obowiązkowo podany na wielkanocny stół. Kto jeszcze nie gotował, powinien spróbować.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • ok. 1/2 l zakwasu na żurek
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 300–400g kiełbasy śląskiej
  • 100g wędzonego boczku
  • 3 ziela angielskie
  • 2–3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2–3 grzybki suszone
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • jajka, 1 sztuka na osobę

Przygotowanie

  1. Do dość sporego garnka wkładamy obraną i pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, obrane i rozgniecione ząbki czosnku i grzybki suszone. Wszystko zalewamy sporą ilością wody (ok. 2l) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut.
  2. Kiełbasę kroimy na plasterki, boczek na paski i podsmażamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy kolejne kilkanaście minut.
  3. Wlewamy wymieszany zakwas. Najlepiej wlać połowę zakwasu, spróbować i jeśli jest jeszcze potrzeba dolać więcej. Mąka z zakwasu, którą dodajemy bardzo lekko zagęszcza żurek.
  4. Doprawiamy żurek solą, pieprzem i majerankiem. Ja swój żurek podaję bez śmietany, czysty.
  5. Ziemniaki gotujemy. Gdy są już miękkie odcedzamy i ugniatamy na puree. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zrumieni. Dodajemy ją do ugniecionych ziemniaków i mieszamy.
  6. Żurek podajemy z puree ziemniaczanym i jajkami na twardo.

Ziemniaki możemy podać osobno lub nałożyć na talerz i zalać żurkiem, mój ulubiony sposób. Dzięki cebuli, ziemniaki staną się lekko słodkawe i idealnie połączą z kwaśnym żurkiem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!