Ostatnio odkryłam mąkę orkiszową i muszę powiedzieć, że chleby z jej udziałem są pyszne. Kolejny który upiekłam jest z dodatkiem miodu i robi się go na zakwasie. Nawet trzeciego dnia ten chleb smakuje dobrze. Jeszcze jedna ważna rzecz: jest bardzo prosty w przygotowaniu i każdy może go upiec.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zaczyn
- 50g zakwasu żytniego
- 75g mąki orkiszowej
- 100g wody
Ciasto właściwe
- 500g mąki orkiszowej
- 275g wody
- 30g miód
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 11/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Składniki na zaczyn, mieszamy i zostawiamy na 12-18 godzin, najlepiej na noc.
W dniu pieczenia
- Następnego dnia dostajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem lub ręcznie przez kilka minut. Masa powinna być gładka. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do fermentacji. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Keksówkę ok. 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką orkiszową.
- Ciasto zagniatamy i przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb powinien wypełnić całą foremkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 220°C, pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ok. 30 minut. Chleb studzimy na kratce. Kroimy gdy całkowicie wystygnie. Przepis pochodzi ze zbiorów Pracowni Wypieków.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!