Ostatnio odkryłam mąkę orkiszową i muszę powiedzieć, że chleby z jej udziałem są pyszne. Kolejny który upiekłam jest z dodatkiem miodu i robi się go na zakwasie. Nawet trzeciego dnia ten chleb smakuje dobrze. Jeszcze jedna ważna rzecz: jest bardzo prosty w przygotowaniu i każdy może go upiec.
Składniki
Zaczyn
- 50g zakwasu żytniego
- 75g mąki orkiszowej
- 100g wody
Ciasto właściwe
- 500g mąki orkiszowej
- 275g wody
- 30g miód
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 11/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Składniki na zaczyn, mieszamy i zostawiamy na 12-18 godzin, najlepiej na noc.
W dniu pieczenia
- Następnego dnia dostajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem lub ręcznie przez kilka minut. Masa powinna być gładka. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do fermentacji. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Keksówkę ok. 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką orkiszową.
- Ciasto zagniatamy i przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb powinien wypełnić całą foremkę.
- Piekarnik nagrzewamy do 220°C, pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ok. 30 minut. Chleb studzimy na kratce. Kroimy gdy całkowicie wystygnie. Przepis pochodzi ze zbiorów Pracowni Wypieków.