Miałam w lodówce kostkę sera i nie zapowiedzianych gości. Szybko przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na serowe ciastka i znalazłam właśnie takie cuda. Ciasteczka wyglądają jak francuskie, ale nie są. Warstwy uzyskujemy przez cienkie rozwałkowanie i składanie. Są pyszne, delikatne i kruche oraz proste do przygotowania.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 200g masła, zamrożonego
- 200g twarogu półtłustego, zmielonego
- 2 szklanki. mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 szklanki cukru do obtoczenia
Przygotowanie
- Zamrożone masło ścieramy na tarce, dodajemy mąkę i rozcieramy na okruchy. Dodajemy ser, żółtka oraz wodę i zagniatamy ciasto, formujemy kulę (ja podzieliłam na dwie części) i zawijamy w folię. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i okrągłą foremką wykrawamy kółka o średnicy 7–8 cm. Z jednej strony obtaczamy w cukrze, składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśniki). Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170ºC. Smacznego!
Źródło: Planeta smaku
Uwaga! Temperatura nie powinna być wyższa, inaczej ciastka upieką się z zewnątrz, a warstwy wewnątrz nie!
Ilość ciasteczek zależy od tego jak cienko je rozwałkujemy i jakiej będą średnicy po wycięciu. U mnie wyszły dwa spore talerze ciasteczek.
Ciastka przechowujemy w pojemniku, wtedy zachowają trochę wilgoci, jeśli zostawimy odkryte wyschną i będą cudownie kruche i jeszcze bardziej podobne do ciasta francuskiego.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!