W tej kremówce można się zakochać. Jest krucha, bo spód i wierzch są z ciasta kruchego, oraz kremowa i delikatnie maślana, bo przełożyłam ją naprawdę pysznym budyniem i kremem budyniowo-maślanym. Jednym słowem: jest bajeczna! Kremówka na kruchym cieście to świetna alternatywa dla ciasta francuskiego. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto kruche

  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%

Kremy

  • 600 ml mleka
  • 220 g jajek
  • 220 g cukru
  • 120 g mąki pszennej, typ 500
  • 1 laska wanilii
  • 140 g miękkiego masła
  • cukier puder, do posypania

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt na grubość ok. 6–7mm. Z niego wycinamy dwa kwadraty o bokach 20 x 20cm. Każdy z nich pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C. By były delikatne, nie możemy upiec ich zbyt mocno. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Budyń. Cukier, mąkę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy ziarna z laski wanilii oraz ok. 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając. Zaparzamy krem do momentu gdy zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gdy lekko przestygnie, połowę budyniu wykładamy na spód z kruchego ciasta i równo rozprowadzamy. Czekamy aż wystygnie.
  3. Krem budyniowo-maślany. Drugą połowę budyniu, wykładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia (nie chowamy do lodówki). W tym czasie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami zimny już budyń i ubijamy, aż krem będzie miał jednolitą, puszystą konsystencję.
  4. Wykładamy krem na kruchy spód z zimnym już budyniem. Równo rozprowadzamy i przykrywamy warstwą kruchego ciasta, lekko przyciskamy. Nadmiarem kremu wyrównujemy boki kremówki.
  5. Gotową kremówkę wstawiamy do lodówki na min. 30 minut do schłodzenia. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!