Jeśli nie pierożki to może krokiety? Tradycyjnie z farszem z kapusty i grzybów. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie i aromatyczne w środku. Idealne na wigilijną kolację, ale również idealne na codzienny obiad. Możemy przygotować je wcześniej, unikniemy długiego stania przy garach.

Składniki

Farsz

  • 600g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2–3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 40g suszonych grzybów
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Ciasto na naleśniki

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyża kwaśnej śmietany
  • woda
  • szczypta soli

Panierka

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
  2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
  4. Ciasto na naleśniki. Mąkę, jajko, mleko i śmietanę łączymy razem. Dodajemy szczyptę soli i dolewamy tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę. Dokładnie mieszamy i smażymy cienkie naleśniki. To jaka ilość wyjdzie zależy jak cienkie i duże będą naleśniki. Mi wyszło ok. 22 sztuk.
  5. Na każdego naleśnika nakładamy przez środek farsz, boki zwijamy do środka i zwijamy. Farsz nakładam na ciepłe jeszcze naleśniki, łatwiej się zwijają. Każdego krokieta panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce. Smażymy na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego!

Do krokietów możemy użyć również farsz z kapusty i tylko grzybów suszonych lub farszu mięsnego, jeśli nie robimy ich na święta.

Krokiety możemy mrozić. Po obsmażeniu gdy dokładnie wystygną, wkładamy do pojemnika. Po rozmrożeniu najlepiej je podgrzewać w piekarniku.