Moja masa makowa to szablon do stworzenia tej własnej, ulubionej. Najbardziej na jej smak wpływają dodatki czyli bakalie i dodatki smakowe jak np. rum. Dlatego nie podaję dokładnie jakich bakalii należy używać, tylko je wymieniam. Każdy z nas może sam zadecydować i wybrać te które najbardziej lubi. Pamiętajmy natomiast o dodatku naturalnego miodu. On nie tylko poprawia walory smakowe, ale również dłużej utrzymuje wilgotność gotowego wyrobu.
Składniki
- 300g maku
- ok.1/2 l mleka, do namoczenia
- 70g cukru
- 2 jajka
- 3g cynamonu
- 40g miękkiego masła
- 100g miodu naturalnego, płynnego
- 25g zmielonych migdałów
- 250g–300g ulubionych bakalii
Przygotowanie
- Wieczorem mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15–20 minut. Następnie odstawiamy na noc. Większość mleka powinien wchłonąć mak, jeśli nie, przekładamy go na sito i zostawiamy do odcedzenia, nawet na godzinę. Dobrze odcedzony mak łatwiej jest zmielić.
- Mak mielimy przynajmniej dwukrotnie, ja robię to trzy razy.
- Zmielony mak mieszamy kolejno z cukrem, masłem, żółtkami, migdałami, miodem i cynamonem, do uzyskania gładkiej jednolitej struktury. Następnie dodajemy bakalie, a na samym końcu białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
- Podana ilość masy makowej wystarczy na upieczenie jednego sero-makowca, (tortownica 23 x 23cm).
Cukier możemy całkowicie pominąć, wtedy zastępujemy go miodem w takiej ilości, aby masa był wystarczająco dla nas słodka.
Bakalie które można użyć do masy maskowej:
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- skórka cytrynowa
- migdały
- daktyle
- orzechy włoskie
- suszone morele lub śliwki
- rozdrobnione owoce z syropu
Składniki nadające aromat:
- ekstrakt migdałowy
- brandy
- rum
- skórka starta z pomarańczy lub cytryny