Klasyczny angielski buttercream, czyli maślany krem. Używany do dekoracji tortów, do kremowych kwiatów, czy dekoracji babeczk lub muffinek. Ponieważ krem jest z dużą ilością cukru i masła, jest łatwiejszy w obróbce. Dlatego warto go użyć, jeśli chcemy zrobić np. kolorowy tort, czy tak, jak go użyłam do tortu księżniczki. W przeciwieństwie do śmietany możemy go bezkarnie wyciskać, przekładać, dorabiać barwnikami. Nie zwarzy się, zachowa formę, a jak zrobi się zbyt rzadki, wystarczy schłodzić. Czy jest smaczny? Oceńcie sami, jest bardzo słodki. Ja go używam właściwie tylko do dekoracji, ale pamiętam podobne kremy z innej epoki :)

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 200g masła, miękkiego
  • 400g cukru pudru, przesiany
  • 3 łyżki wody, wrzątek
  • wanilia, opcjonalnie
  • barwniki, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Masło ubijamy mikserem, aż będzie jaśniejsze i zrobi się puszyste, potrwa to kilka minut. Dodajemy cukier puder, po łyżce, cały czas ubijając. Krem będzie gęstniał, ale tak ma być.
  2. Gdy masło dostanie już cały cukier puder, dodajemy wodę (pamiętajmy, że ma być wrzątek), wanilię i cały czas ubijamy, 1-2 minuty. Woda rozluźni krem. Krem powinien wyjść puszysty.
  3. Na tym etapie krem jest gotowy, możemy go używać. Możemy go zabarwiać na różne kolory (zdjęcia). Możemy też zamrozić i przechowywać tak do 3 miesięcy. Smacznego!

Źródło: „The home guide cake decoration” Jane Price

Taka ilość kremu wystarczyła na pokrycie tortu o średnicy 20 cm, dość grubą warstwą.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!