Klasyczny angielski buttercream, czyli maślany krem. Używany do dekoracji tortów, do kremowych kwiatów, czy dekoracji babeczk lub muffinek. Ponieważ krem jest z dużą ilością cukru i masła, jest łatwiejszy w obróbce. Dlatego warto go użyć, jeśli chcemy zrobić np. kolorowy tort, czy tak, jak go użyłam do tortu księżniczki. W przeciwieństwie do śmietany możemy go bezkarnie wyciskać, przekładać, dorabiać barwnikami. Nie zwarzy się, zachowa formę, a jak zrobi się zbyt rzadki, wystarczy schłodzić. Czy jest smaczny? Oceńcie sami, jest bardzo słodki. Ja go używam właściwie tylko do dekoracji, ale pamiętam podobne kremy z innej epoki :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 200g masła, miękkiego
- 400g cukru pudru, przesiany
- 3 łyżki wody, wrzątek
- wanilia, opcjonalnie
- barwniki, opcjonalnie
Przygotowanie
- Masło ubijamy mikserem, aż będzie jaśniejsze i zrobi się puszyste, potrwa to kilka minut. Dodajemy cukier puder, po łyżce, cały czas ubijając. Krem będzie gęstniał, ale tak ma być.
- Gdy masło dostanie już cały cukier puder, dodajemy wodę (pamiętajmy, że ma być wrzątek), wanilię i cały czas ubijamy, 1-2 minuty. Woda rozluźni krem. Krem powinien wyjść puszysty.
- Na tym etapie krem jest gotowy, możemy go używać. Możemy go zabarwiać na różne kolory (zdjęcia). Możemy też zamrozić i przechowywać tak do 3 miesięcy. Smacznego!
Źródło: „The home guide cake decoration” Jane Price
Taka ilość kremu wystarczyła na pokrycie tortu o średnicy 20 cm, dość grubą warstwą.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!