Był farsz a teraz przepis na pierogi, te które zawsze goszczą u mnie na stole wigilijnym i przy innych uroczystościach. Najbardziej lubię odsmażane. Te które prezentuję są podawane zaraz po ugotowaniu, w zasadzie równie pyszne. Podaję je z usmażoną cebulką, a to znowu ulubiona wersja mojego męża. Przepis na ciasto ma ponad 20 lat, a może więcej? Dostałam go od przyjaciółki, ona podpatrzyła u ciotki i od tego czasu nie robi innego ciasta na pierogi, bo to ciasto jest naprawdę pyszne!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody – wrzątku + 0,5 szklanki, opcjonalnie

Farsz

  • ok 1 kg kapusty kwaszonej
  • 40g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej należy przygotować farsz z kapusty kwaszonej i grzybów suszonych.
  2. Ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy mały dołek na środku i wlewamy powoli wodę (wrzątek!). Długim nożem (ponieważ mamy gorące ciasto) zbieramy mąkę i łączymy ją z wodą. Najpierw wlewamy 1 szklankę, ale może się okazać, że ciasto wymaga jeszcze odrobinę wody, wtedy ją dolewamy (w sumie wlałam 1,5 szklanki). Gdy mąka lekko się połączy z wodą (nie musi być wymieszane dokładnie) polewamy to olejem, około 2–3 łyżek. Zostawiamy tak ciasto dosłownie na 2–3 minuty. Po tym czasie je zagniatamy. Powinno wyjść delikatne, miękkie i łatwo się je wałkuje. Dzielimy je na 3–4 części i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
  3. Na lekko posypanej mąką stolnicy, należy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta, na grubość ok. 2 mm. Szklanką lub foremką wycinamy krążki o średnicy 8–9 cm.
  4. Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy ciasto i zlepiamy dokładnie brzegi pierogów (ja przyciskam je dodatkowo widelcem). Farsz powinien wypełnić całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
  5. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  6. Podajemy od razu z usmażoną cebulką lub gdy ostygną odsmażamy na złoty kolor na patelni. Do pierogów polecam również czerwony barszcz. Smacznego!

Ciasto na pierogi do takiej ilości farszu robimy z 1,5 porcji.

Jeśli chcemy pierogi przygotować wcześniej, można je zamrozić. Najlepszy sposób jaki znam, to po ułożeniu pierogów na ściereczce czekamy, aż lekko przeschną. Przekładamy na deskę i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. Wyjmujemy (są już lekko przymrożone), szybko przekładamy w torebki (do mrożenia), zamykamy i wkładamy ponownie od zamrażalnika. Pierogi nie zlepią się, nie będą się rozpadać, nie popękają w trakcie mrożenia jeśli je lekko podsuszymy przed zamrożeniem. Możemy od razu przygotować sobie odpowiednie porcje w torebkach. Zamrożone pierogi gotujemy ok. 2 minut dłużej. Smakują tak samo.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!