Dobrego chleba nigdy dość. Ten wypatrzyłam na blogu: Chleb-moja domowa piekarnia, przepis wg Jeffreya Hamelmana. Jest dość pracochłonny, ale smak mówi sam za siebie. Chrupiąca skórka, wilgotny sprężysty miąższ i jak to bywa z chlebami na zakwasie, utrzymuje świeżość przez kilka dni. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zaczyn
- 145g mąki pszennej
- 10g żytniej
- 90ml wody
- 30g zakwasu
Ciasto właściwe
- 805g mąki pszennej
- 40g mąki żytniej
- 560ml wody
- 18g soli
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na ok. 12 godzin w temperaturze pokojowej.
W dniu pieczenia
- Po 12 godzinach mieszamy składniki na ciasto właściwe i odstawiamy na godzinę.
- Po godzinie ciasto właściwe łączymy z zakwasem i krótko zagniatamy. Ciasto powinno być średnio ścisłe, możemy to uregulować dodatkową wodą lub mąką. Zostawiamy ciasto do leżakowania.
- Po ok. 50 minutach ciasto należy zagnieść w specjalny sposób. Rozpłaszczamy kulę ciasta na blacie posypanym mąką lekko uderzając w jego powierzchnię (odgazowujemy je). Następnie z każdej z czterech stron zawijamy ciasto do góry. W ten sposób napinamy dolną część ciasta, która później będzie tworzyła wierzch chleba. Tak zagniecione ciasto odstawiamy na kolejne ok. 70 minut.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy dwa okrągłe bochenki i zwinięciem do góry wkładamy do koszyczków do wyrastania, wysypanych mąką.
- Czas wyrastania to ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. Im chłodniej tym czas się wydłuży.
- Przed włożeniem do pieca możemy sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu, jest jeszcze za wcześnie; gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia, jest gotowe.
- Chleb możemy delikatnie naciąć. Pieczemy 40–45 minut w temperaturze 220°C. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!
Przed włożeniem chleba do piekarnika możemy wlać 1/2 szklankę zimnej wody na dno piekarnika. Dzięki temu powstanie para i skórka chleba będzie bardziej chrupiąca.
Chleb kroimy jak dobrze wystygnie!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!