Ostatnio odkryłam mąkę orkiszową i muszę powiedzieć, że chleby z jej udziałem są pyszne. Kolejny który upiekłam jest z dodatkiem miodu i robi się go na zakwasie. Nawet trzeciego dnia ten chleb smakuje dobrze. Jeszcze jedna ważna rzecz: jest bardzo prosty w przygotowaniu i każdy może go upiec.

Składniki

Zaczyn

  • 50g zakwasu żytniego
  • 75g mąki orkiszowej
  • 100g wody

Ciasto właściwe

  • 500g mąki orkiszowej
  • 275g wody
  • 30g miód
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 11/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Składniki na zaczyn, mieszamy i zostawiamy na 12-18 godzin, najlepiej na noc.

W dniu pieczenia

  1. Następnego dnia dostajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem lub ręcznie przez kilka minut. Masa powinna być gładka. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny do fermentacji. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  2. Keksówkę ok. 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką orkiszową.
  3. Ciasto zagniatamy i przekładamy do foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb powinien wypełnić całą foremkę.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 220°C, pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ok. 30 minut. Chleb studzimy na kratce. Kroimy gdy całkowicie wystygnie. Przepis pochodzi ze zbiorów Pracowni Wypieków.