Jest to przepis na tradycyjną tajską zupę Khao Soi. Zupa ta jest oparta na kurczaku i mleku kokosowym oraz kilku egzotycznych przyprawach. Jest błyskawiczna do przygotowania. Jej smak Was zaskoczy. Jak najbardziej polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1.2 l bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 małe chilli, czerwone lub zielone
  • 1 łyżka sosu rybnego, nam pla
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego
  • 2–3 łyżki soku z limonki
  • świeże liście bazylii
  • świeża kolendra
  • 180g makaronu jajecznego, np. nudle jajeczne

Przygotowanie

  1. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
  2. Zewnętrzne części trawy cytrynowej usuwamy, zostawiając tylko miękkie i białe części. Rozgniatamy je nożem i tniemy na mniejsze kawałki.
  3. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Kiedy będzie tak gorący, że zacznie dymić wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i trawę cytrynową. Smażymy ok. 3 minut, cały czas mieszając. Wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut.
  4. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w paski, chilli pokrojone w cienkie paseczki (bez pestek), sos rybny, sos sojowy, cukier, pastę curry oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
  5. Wyjmujemy trawę cytrynową, dodajemy makaron do zupy, przyprawiamy sokiem z limonki i gotujemy 1 minutę. Nalewamy zupę do miseczek.
  6. Makaron można też dodać bezpośrednio do miseczek i zalać zupą, ale wtedy zupa lekko się ochłodzi. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendra i bazylią. Smacznego!

Jeśli gotuję coś nowego z tajskiej kuchni zawszę dodaję mniejsze ilości przypraw niż w przepisie. Próbuję i doprawiam.

Kilka porad:

  • Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować sobie wcześniej.
  • Pastę curry możemy zastąpić curry w proszku, ale zaczynamy od mniejszej ilości i próbujemy. Jeśli smak nam odpowiada nie dodajemy więcej.
  • Koniecznie należy dać sok z limonki, gdyż przełamuje smak całej zupy.
  • Ostatnio nie miałam trawy cytrynowej i zrobiłam zupę bez niej, dodałam tylko więcej limonki. Zupa wyszła bardzo dobrze.
  • Jeśli zupę będziecie jeść natychmiast makaron można połączyć z bulionem od razu, ale jeśli zupa jest przygotowana z wyprzedzeniem, nie dodajemy do niej makaronu, robimy to tuż przed podaniem.

Bulion może być domowej roboty lub dobrej jakości ze sklepu.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!