Mój ulubiony placek drożdżowy, może dlatego, że nawet następnego dnia pozostaje smaczny i mięciutki, a nie zawsze tak się dzieje z ciastem drożdżowy. Smak przełamują lekko kwaśne truskawki, kruszonka i jak dla mnie obowiązkowo lukier. Całość nie jest za słodka, raczej zrównoważona. Polecam, taki klasyk :)
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 300g mąki pszennej
- 80 ml mleka
- 80g cukru
- 5 żółtek
- 25g świeżych drożdży
- 70g masła
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Kruszonka
- 200g mąki
- 100g cukru
- 100g masła
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki truskawek
Przygotowanie
- Rozczyn. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy kilka łyżek lekko ciepłego mleka i 50g mąki. Dokładnie mieszamy dolewamy pozostałe mleko i odstawiamy na 15–20 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
- Żółtka ucieramy (2–3 minuty rózgą) z pozostałym cukrem, wanilią i skórką z cytryny. Utarte żółtka razem z rozczynem dodajemy do przesianej mąki z solą i wyrabiamy, następnie wlewamy rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, powinno odchodzić od ręki . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40 minut lub, aż podwoi swoją objętość.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy pergaminem. Ciasto wałkujemy lub rozciągamy na ten sam rozmiar co blaszka i przekładamy do niej. Odstawiamy ponownie do wyrastania, na 30 minut. Ciasto mocno nie zwiększy swojej objętości, ale nie szkodzi. Układamy na wierzchu umyte i pokrojone truskawki, a na nich kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 150ºC, pieczemy 10 minut (ciasto lepiej wyrośnie) i zwiększamy temperaturę do 175ºC, pieczemy jeszcze 35–45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Na końcu możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
- Kruszonka. Masło rozcieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Smacznego!
Lukier. Mieszamy 1 szklankę cukru pudru, 4 łyżki gorącej wody i sok z połowy cytryny. Gęstość regulujemy wodą lub dodatkiem cukru pudru.
Truskawki możemy zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, np. śliwkami.