Ponieważ mamy sezon na pyszne śliwki to właśnie je postanowiłam użyć do tego prostego deseru. Połączyłam tu dwa sprawdzone przepisy na kruche ciasto i lekki serowy krem. Całość dopełniły aromatyczne lekko podsmażone śliwki. Jak dla mnie to deser iście królewski. Polecam!
Składniki
Ciasto kruche
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem serowy
- 300g sera białego, mielonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 160 ml śmietany tortowej/ kremówki, 30–36%
Śliwki
- ok. 9–12 śliwek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Kruche. Zagniatamy ciasto kruche według tego przepisu: Kruche ciasto krok po kroku. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim 6 foremek do mini tart. Moje miały średnicę 8 cm u podstawy, były wcześniej wysmarowane masłem i oprószone mąką. Wyłożone foremki nakłuwamy kilka razy widelcem i wkładamy do lodówki na 10–15 minut do ponownego schłodzenia. Następnie pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 190ºC, ok. 10–12 minut (zależy od piekarnika).
- Śliwki. Na patelnię wsypujemy cukier i wodę, gdy cukier się rozpuści lekko redukujemy sos, a gdy zacznie gęstnieć dodajemy masło i pokrojone w ćwiartki lub grubszą kostkę śliwki. Podsmażamy je aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Powinny też być oblepione sosem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Krem. Gdy śliwki sobie stygną my przygotujemy krem. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wanilią, przez 2–3 minuty. Dolewamy śmietanę i miksujemy do momentu aż uzyskamy jednolity krem.
- Kruche ciasto wyjmujemy z foremek i układamy na talerzu. Na każde z nich szprycujemy krem i nakładamy śliwki. Schładzamy w lodówce. Możemy trzymać je nawet do 3 dni. Przed podaniem wyjmujemy je kilkanaście minut wcześniej. Smacznego!
Do deseru możemy użyć innych sezonowych owoców: malin, jagód, moreli, brzoskwiń czy jabłek. W przypadku 3 ostatnich możemy przygotować je w ten sam sposób jak śliwki.
Jeśli zostanie Wam kruche ciasto i krem, czynność należy powtórzyć, czyli pieczemy więcej ciastek.
Jeśli nie macie foremek do mini tart możecie upiec jedną dużą tartę.