Jest to prosty i uniwersalny przepis na kruche ciasto. Trzymając się wskazówek z przepisu to ciasto musi się udać. Możemy upiec z niego kruche ciasteczka, tartę, rogaliki czy zrobić spód pod sernik. Polecam.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Masło łączymy z cukrem, żółtkiem, wanilią i kwaśną śmietaną. Wyrabiamy na gładką masę.
- Dodajemy przesianą mąkę. Zagniatamy kruche ciasto na gładką masę. Nie możemy zagniatać zbyt długo, ponieważ prowadzi to do „zaciągnięcia” ciasta. W konsekwencji straci ono właściwą strukturę, a wyroby będą twarde i zakalcowate.
- Ciasto kruche zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mamy gotowe ciasto do naszych wypieków. Możemy je wałkować, wycinać, piec. Smacznego!
Porady i uwagi
Zasada sporządzania ciasta kruchego jest bardzo prosta. Stosujemy proporcję 3:2:1. Trzy części mąki, dwie masła i jedną cukru. W celu uzyskania gładkiej masy należy też w odpowiedniej kolejności połączyć składniki. Do ciasta kruchego możemy dodawać również w niewielkiej ilości środki spulchniające.
Idealna temperatura wałkowania i formowania ciasta to 20ºC. Ciasto wałkujemy na grubość 2 do 4 mm i formujemy spody, wycinamy ciastka itp. Ciasta nie należy zbyt długo przegniatać ze względu na możliwość „zaciągnięcia”/ płynięcia ciasta. W konsekwencji takie ciasto traci właściwą strukturę, a wyroby są twarde i zakalcowate.
Ciasto kruche wypiekamy w temperaturze 210-230 ºC.
Wpływ użytych surowców. Mąka powinna zawierać ok. 30% słabego lub średniej jakości glutenu. Mocny gluten utrudnia wałkowanie i formowanie, a ciasto o małej zawartości glutenu rozlewa się. Jeśli używamy mąki pszennej z mocnym glutenem możemy dodać też mąkę ziemniaczaną w ilości 5 do 10%. Poprawi ona plastyczność ciasta i kruchość wyrobów.
Dodatek jajek poprawi smak, szczególnie dodatek żółtek. Żółtka zwiększają kruchość, albumina poprawia porowatość. Natomiast białko, jego nadmiar zwiększa twardość wyrobów.
Pamiętając o tych wskazówkach możemy zrobić, delikatne i kruche ciasto.
Pamiętajmy o krótkim wyrabianiu ciasta kruchego!
Ciasto kruche możemy przechowywać zamrożone.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!