To jak dobry jest krem z pora musicie spróbować sami. Aksamitny, delikatny w smaku i cudownie pachnący porem, ale nie ostrym smakiem. Dzięki temu, że por został uduszony na maśle z winem, zupa nabrała innego wymiaru. Mi szczególnie przypadła wersja z groszkiem ptysiowym. Mogłabym jeść ją codziennie. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zupa
- 4 duże pory
- 3–4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 11/2 l bulionu warzywnego lub wody
- 1 marchewka
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
Dodatki
- groszek ptysiowy
- szczypiorek
Przygotowanie
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy posiekany czosnek i smażymy na oliwie aż cebula się zeszkli. Przekładamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną marchew i całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego pora (tylko biała i jasno-zielona część) i smażymy przez 3–4 minuty. Podlewamy pora winem i dusimy powoli, aż większość wina odparuje (wino można zastąpić wodą). Por zrobi się delikatniejszy. Dodajemy go do wywaru i dalej całość gotujemy, aż ziemniaki i marchew będzie miękka.
- Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietankę (możemy ją jeszcze raz zagotować) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy koniecznie z groszkiem ptysiowym posypaną szczypiorkiem, razem smak jest rewelacyjny! Smacznego!
Zupę możemy podać również z grzankami lub zwyczajnie ze świeżą bagietką.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!