Jest to jeden z prostszych przepisów na ciabattę. Idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem pieczywa. Ciabatta z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku jest mięsista i pełna dziurek. Nie musimy martwić się o jej kształt i tak wyjdzie smakowicie.

Składniki

Biga

  • 1/3szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2/3 szklanki mąki

Ciasto właściwe

  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Biga. Wszystkie składniki na bigę mieszamy dokładnie i odstawiamy na 8–12 godzin.

W dniu pieczenia

  1. Po tym czasie dodajemy do ciasta pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy (można użyć miksera). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość luźne. Przykryte ciasto odstawiamy do wyrastania na ok. 3–4 godziny.
  2. Wyrabiamy ciasto ponownie i przekładamy na blat wysypany mąką. Formujemy prostokąt, dzielimy ciasto nożem na kwadraty. Powinno wyjść ok. 8 do 10 bułeczek. Podczas formowania posypujemy ciasto dość mocno mąką.
  3. Ciabatty układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy na 20–30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 12–15 minut, zależy od wielkości bułeczek. Smacznego! Przepis pochodzi z bloga Liski.

Ciasto po wyrastaniu jest jeszcze luźniejsze, ale tak ma być. Uformowane bułeczki będą dość płaskie i niekształtne, ale podczas pieczenia ładnie wyrosną.

Przed włożeniem bułeczek wlewamy do piekarnika szklankę zimnej wody, by wytworzyła się para. Dzięki temu skórka będzie delikatnie chrupiąca.

Zamiana drożdży suszonych na świeże, gdzie jedna łyżeczka (5 ml) suszonych drożdży waży 6g. Zawsze podwajamy porcję drożdży świeżych. Biga: dodajemy 6g świeżych drożdży; Ciasto właściwe: 24g świeżych drożdży.