Miałam w lodówce kostkę sera i nie zapowiedzianych gości. Szybko przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na serowe ciastka i znalazłam właśnie takie cuda. Ciasteczka wyglądają jak francuskie, ale nie są. Warstwy uzyskujemy przez cienkie rozwałkowanie i składanie. Są pyszne, delikatne i kruche oraz proste do przygotowania.

Składniki

  • 200g masła, zamrożonego
  • 200g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 2 szklanki. mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki cukru do obtoczenia

Przygotowanie

  1. Zamrożone masło ścieramy na tarce, dodajemy mąkę i rozcieramy na okruchy. Dodajemy ser, żółtka oraz wodę i zagniatamy ciasto, formujemy kulę (ja podzieliłam na dwie części) i zawijamy w folię. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i okrągłą foremką wykrawamy kółka o średnicy 7–8 cm. Z jednej strony obtaczamy w cukrze, składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśniki). Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170ºC. Smacznego!

Źródło: Planeta smaku

Uwaga! Temperatura nie powinna być wyższa, inaczej ciastka upieką się z zewnątrz, a warstwy wewnątrz nie!

Ilość ciasteczek zależy od tego jak cienko je rozwałkujemy i jakiej będą średnicy po wycięciu. U mnie wyszły dwa spore talerze ciasteczek.

Ciastka przechowujemy w pojemniku, wtedy zachowają trochę wilgoci, jeśli zostawimy odkryte wyschną i będą cudownie kruche i jeszcze bardziej podobne do ciasta francuskiego.