Przepis na to ciasto ze śliwkami jest prosty i szybki do wykonania, a ciasto równie szybko znika z talerzy. Osobiście lubię gdy ma dużo owoców, które podczas pieczenia puszczają sok i w połączeniu z biszkoptem stanowią idealny duet.

Składniki

  • 225g mąki
  • 3 jajka
  • 150g cukru pudru
  • 150g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub ekstrakt
  • 1–2 łyżki cukru rafinowanego
  • 500–600g owoców, pół na pół: śliwki i truskawki

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Truskawki również myjemy, jeśli są duże kroimy je na pół. Owoce przekładamy na ręcznik papierowy lub ściereczkę, żeby obeschły.
  2. Cukier puder ucieramy z jajkami aż masa będzie puszysta, podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy stopione masło i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przekładamy masę do formy kwadratowej 23 x 23 cm lub okrągłej o średnicy 20–24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu i truskawki. Posypujemy cukrem rafinowanym.
  4. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 175°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.