Przepis na to ciasto ze śliwkami jest prosty i szybki do wykonania, a ciasto równie szybko znika z talerzy. Osobiście lubię gdy ma dużo owoców, które podczas pieczenia puszczają sok i w połączeniu z biszkoptem stanowią idealny duet.

Składniki

  • 225g mąki
  • 3 jajka
  • 150g cukru pudru
  • 150g masła
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub ekstrakt
  • 1–2 łyżki cukru rafinowanego
  • 500–600g owoców, pół na pół: śliwki i truskawki

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Truskawki również myjemy, jeśli są duże kroimy je na pół. Owoce przekładamy na ręcznik papierowy lub ściereczkę, żeby obeschły.
  2. Cukier puder ucieramy z jajkami aż masa będzie puszysta, podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy stopione masło i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: cukier waniliowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przekładamy masę do formy kwadratowej 23 x 23 cm lub okrągłej o średnicy 20–24 cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Na wierzchu układamy połówki śliwek skórkami do dołu i truskawki. Posypujemy cukrem rafinowanym.
  4. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 175°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 45 min Czas gotowania 10 - 12 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

14 komentarzy

  1. karmel-itka.

    19 września 2010 o 14:59

    mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam ;]

    Odpowiedz
  2. Paula

    19 września 2010 o 20:47

    ślicznie wygląda to ciacho!

    Odpowiedz
  3. Joanna

    4 czerwca 2011 o 11:59

    W sam raz na dzisiejsze sobotnie popołudnie…aż czuc powiew lata jak sie patrzy na to ciasto.

    Odpowiedz
  4. Dagmara

    14 października 2011 o 09:27

    te ciasto jest przeeepyszne po prostu fantastyczne,
    tak jej pokochalam że piekę również z innymi owocami:)
    czasami eksperymenty są wskazane
    dziękuje za ten przepis, bo jest genialny

    Odpowiedz
  5. Ewelina

    4 czerwca 2012 o 13:58

    Witaj mam takie pytanie czy moge dodac raz tyle skladnikow niz jest napisany bo zalezy mi na tym aby ciasto bylo troszke grobsze. Robilam juz twoj przepis ciasto wyszlo przepyszne tylko troche cienkie i w ten sam dzien zniklo. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      4 czerwca 2012 o 14:31

      Witaj, myślę, że możesz podwoić składniki. Jednak robiąc to wzięłabym trochę większą formę i wydłużyła czas pieczenia o kilka minut. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Iwona

    5 czerwca 2013 o 18:14

    Zapomnialam dodać mąke:D ale po dodaniu ciasto wyszlo idealnie:D hehe^^

    Odpowiedz
  7. Monika

    26 czerwca 2013 o 21:06

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Zanim ciasto zdąży całkowicie ostygnąć, zniknie z blachy :) Niebo w gębie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Martyna

    14 września 2013 o 15:44

    Czy śliwki można zastąpić np. nektarynkami??? Proszę o szybką odpowiedz… Pozdro

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      14 września 2013 o 17:08

      Osobiście bym nie poleciła takiego połączenia, ale wszystko kwestia smaku. Oczywiście nie mogę zapewnić, że ciasto się uda. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  9. przepis na omlet

    9 listopada 2013 o 22:50

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    Odpowiedz
  10. Ania

    18 lipca 2014 o 01:02

    Bardzo udany przepis.Mysle,ze dobry pod kazde owoce,bo ja zrobilam z duza iloscia Jagod I nic nie opadlo:)Posypalam tylko wierzch maka ziemniaczana,przed nalozeniem Jagodek.Kolejny experyment,to na wierzch gruszki.Zastanawiam sie tylko,czy gdyby podwoic ten przepis,na wieksza blaszke,czy cos sie nie zepsuje.Moze ktos tak probowal?

    Odpowiedz
* Pole wymagane