Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Dyniowe babeczki z nutą cynamonu i pysznym kremem z serków. Są bardzo proste w przygotowaniu i zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Musicie spróbować…

Składniki

Babeczki

  • 1 szklanka purre z dyni upieczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru lub trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem

  • 300g serka typu philadelphia
  • 130g masła
  • ok. 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Do miski wkładamy 1 szklankę purre z dyni (wcześniej trzeba ją upiec), dodajemy do niej jajka, olej i mieszamy dokładnie.
  2. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie, ale nie za długo. Gdy się połaczą przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Wypełaniamy je do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 175ºC . Studzimy na kratce.
  3. Krem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, aż będzie puszyste. Następnie partiamy dodajemy serek. Gdy składniki się połączą, krem jest gotowy. Dekorujemy wierzch babeczek kremem, posypujemy cynamonem i opcjonalnie prażonymi pestkami dyni. Podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego!