Moja masa makowa to szablon do stworzenia tej własnej, ulubionej. Najbardziej na jej smak wpływają dodatki czyli bakalie i dodatki smakowe jak np. rum. Dlatego nie podaję dokładnie jakich bakalii należy używać, tylko je wymieniam. Każdy z nas może sam zadecydować i wybrać te które najbardziej lubi. Pamiętajmy natomiast o dodatku naturalnego miodu. On nie tylko poprawia walory smakowe, ale również dłużej utrzymuje wilgotność gotowego wyrobu.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 300g maku
  • ok.1/2 l mleka, do namoczenia
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 3g cynamonu
  • 40g miękkiego masła
  • 100g miodu naturalnego, płynnego
  • 25g zmielonych migdałów
  • 250g–300g ulubionych bakalii

Przygotowanie

  1. Wieczorem mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15–20 minut. Następnie odstawiamy na noc. Większość mleka powinien wchłonąć mak, jeśli nie, przekładamy go na sito i zostawiamy do odcedzenia, nawet na godzinę. Dobrze odcedzony mak łatwiej jest zmielić.
  2. Mak mielimy przynajmniej dwukrotnie, ja robię to trzy razy.
  3. Zmielony mak mieszamy kolejno z cukrem, masłem, żółtkami, migdałami, miodem i cynamonem, do uzyskania gładkiej jednolitej struktury. Następnie dodajemy bakalie, a na samym końcu białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
  4. Podana ilość masy makowej wystarczy na upieczenie jednego sero-makowca, (tortownica 23 x 23cm).

Cukier możemy całkowicie pominąć, wtedy zastępujemy go miodem w takiej ilości, aby masa był wystarczająco dla nas słodka.

Bakalie które można użyć do masy maskowej:

  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • skórka cytrynowa
  • migdały
  • daktyle
  • orzechy włoskie
  • suszone morele lub śliwki
  • rozdrobnione owoce z syropu

Składniki nadające aromat:

  • ekstrakt migdałowy
  • brandy
  • rum
  • skórka starta z pomarańczy lub cytryny

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!