Ten przekładany piernik powidłami chciałoby się jeść codziennie, delikatny, puszysty i wilgotny. Pachnie i smakuje przyprawami korzennymi – choć nie za mocno, lekko powidłami śliwkowymi i czekoladą. Piernik jedliśmy dopiero na drugi dzień od upieczenia i był wyborny, na trzeci i czwarty również. Idealnie uzupełni świąteczny stół. Przepis ze strony dorotus76, lekko zmodyfikowany. Bardzo polecam.

Składniki

Ciasto

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 200g płynnego miodu
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18%
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao, opcjonalnie

Do przełożenia

  • 1 i ½ słoika powideł śliwkowych, ok. 430g

Polewa Czekoladowa – Ganache

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 180ml śmietany tortowej, kremówka 30 lub 36%

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy.
  2. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (możemy spód wyłożyć pergaminem). Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 165°C, do „suchego patyczka”. Gdy piernik ostygnie kroimy go wzdłuż na pół. Otrzymamy dwa blaty.
  3. Powidła przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, smażymy je przez ok. 5 do 8 minut cały czas mieszając. Gorącymi powidłami przekładamy piernik,  smarując również wierzch i boki. Piernik pokryty powidłami odstawiamy na kilka godzin lub na noc, aby zastygł. Jeśli dobrze przesmażymy powidła i posmarujemy piernik gdy jeszcze będą gorące, powidła ładnie zastygną, nie będą wypływać z piernika i utrzymają piernik wilgotny.
  4. Polewa. Śmietankę gotujemy i zalewamy pokruszoną czekoladę. Zostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy i płynną polewą oblewamy nasz piernik. Kroimy gdy polewa zastygnie. Smacznego!
do 30 min Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania 10 - 12 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Jeśli trzymacie piernik w lodówce, dobrze jest go wyjąć na 30 minut przed podaniem, lepiej czuć jego smak gdy nie jest zimny.

72 komentarzy

  1. Magda K.

    13 listopada 2010 o 15:46

    cudowny pierniki, a po zobaczeniu zdjęć będę mieć problem żeby się oprzeć przed zrobieniem

    Odpowiedz
  2. Paula

    13 listopada 2010 o 17:09

    z dodatkiem powideł bardzo lubię :)

    Odpowiedz
  3. Fiolunka

    13 listopada 2010 o 18:09

    Pamiętam zapach i smak piernika u mojej babci, aż mi się zatęskniło za takim aromatem pierniczka unoszącym się w całym domu ;)
    Twój prezentuje się cudownie!

    Odpowiedz
  4. Majana

    13 listopada 2010 o 20:10

    Jest śliczny! Uwielbiam pierniki:)

    Odpowiedz
  5. karmel-itka.

    14 listopada 2010 o 11:25

    ależ świąteczne zapachy.
    piernik to dla mnie podstawa. bez niego świąt nie ma.

    Odpowiedz
  6. OSa

    20 listopada 2010 o 16:49

    Piękna dekoracja piernika, piękna stylizacja – po prostu super zdjęcie (sam piernik na pewno też doskonały :)

    Odpowiedz
  7. ef

    23 listopada 2010 o 14:41

    Trafiłam na Twojego bloga dopiero dzisiaj, jak to zwykle bywa, przypadkiem.
    Ale czuję, że będę stałym gościem.
    A piernik wygląda cudnie. Pozazdrościć talentu :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 listopada 2010 o 14:54

      Dziękuję i serdecznie zapraszam ponownie. Pozdrawiam :)

      Odpowiedz
  8. Anita

    10 czerwca 2011 o 17:36

    Właśnie zrobiłam ciasto i dopiero zauważyłam, że jest to na blaszke 20×20. Czy okrągła o średnicy 21cm będzie się nadawać? Pytanie ad hock, bo ciasto czeka w misce a piekarnik się nagrzewa:)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      10 czerwca 2011 o 17:56

      Nie wiem czy zdążyłam odpowiedzieć? Pewnie się już piecze. Ciasto wyjdzie wysokie, bo to jednak mniejsza objętość, jedyne co teraz polecam to wydłużyć pieczenie, aby w środku piernik się dopiekł, o jakieś 10 minut.

      Odpowiedz
      • Anita

        10 czerwca 2011 o 18:37

        Piecze się i pachnie cudnie. Mam nauczkę na przyszłość, aby zawsze czytać dokładnie przepis zanim zacznę cokolwiek robić. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź.

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          10 czerwca 2011 o 19:11

          Też mi się to czasem zdarza :) Kiedyś upiekłam tort, miał być kwadratowy a ja przyjechałam z okrągłym. Tort był na zamówienie :), jakoś przeszedł. A piernik mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam

          Odpowiedz
          • Anita

            10 czerwca 2011 o 21:02

            Właśnie podsmażam powidła Szanownej Mamusi. Piernik już bym zjadła, nawet bez tych powideł i polewy ale jakoś się powstrzymam. Powiem tylko, że pachnie i wygląda rewelacyjnie. Po okruszkach, które pochłonęłam wnioskuję, że smakuje równie dobrze, jak wygląda. Polecam ten przepis zdecydowanie!

          • Kasia Wilkosińska

            11 czerwca 2011 o 00:12

            Cieszę się i zazdroszczę, chętnie bym skubnęła kawałek :) Smacznego…

  9. Anita

    15 sierpnia 2011 o 23:28

    Właśnie piekę to ciasto po rad drugi i mam wrażenie, że coś się zmieniło:) Co to jest smietana tortowa?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      15 sierpnia 2011 o 23:30

      Śmietana tortowa to śmietana kremówka, 30 lub 36%. Pewnie przy przenoszeniu przepisów na nową stronę użyłam innej nazwy śmietany, zaraz to dopiszę :) Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Anita

        16 sierpnia 2011 o 00:17

        Dziekuję Pani Kasiu, polewę będę robić jutro:) Boski zapach się unosi, bardzo dziękuję za ten przepis:)

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          16 sierpnia 2011 o 10:32

          To ja dziękuję, zawsze gdy ktoś powraca do mnie na stronę jest to bardzo cenne. Smacznego i pozdrawiam.

          Odpowiedz
  10. Lidia

    15 grudnia 2011 o 23:08

    Polecam wszystkim ;D Robiłam pierwszy raz w swoim życiu piernik;p Wszystko zgodnie z podanym przepisem Wyszedł po prostu rewelacyjny :D:D

    THX za przepis :)

    Odpowiedz
  11. Dorota

    19 grudnia 2011 o 16:52

    Piernik wygląda znakomicie, zamierzam upiec go na Święta. W związku z tym pytanie: w jaki sposób najlepiej go przechować? Upiekę go 4 dni przed podaniem, nie chcę, żeby wysechł. Czy nie robić na razie polewy i zawijać w wilgotną ściereczkę? Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      19 grudnia 2011 o 17:51

      Cześć,

      dokładnie tak jak napisałaś, upiecz sam piernik, gdy ostygnie zawiń w ściereczkę lnianą i zostaw. Powidłami i polewą posmaruj go dzień przed lub tego samego dnia. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.

      Odpowiedz
  12. Mirka

    23 grudnia 2011 o 10:29

    Zwykle piekłam piernik z przepisu który jest na opakowaniu przyprawy piernikowej. Wczoraj wpadł mi przypadkowo przepis na ten właśnie piernik.
    Co prawda zrobiłam swoje drobne korekty np. upiekłam w większej blaszce i wcale nie był za niski oraz dodałam cała przyprawę korzenna.Piernik jest REWELACJA. Pulchny ,wysoki a zapach który się unosił ,to po prostu poezja.Już wyobrażamy sobie jego smak. Dziękuje !!!!. już co roku będzie gościł na moim stole świątecznym.
    Wesołych Świąt.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 grudnia 2011 o 11:00

      Dziękuję i również życzę Ci wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.

      Odpowiedz
  13. Elo

    27 grudnia 2011 o 13:18

    Piernik mi nie wyszedł zakalec masakryczny, a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem :-(

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      27 grudnia 2011 o 14:19

      Witam,

      nie wiem dlaczego nie wyszedł ten piernik, jest to chyba najprostszy przepis jaki znam. Wydaje mi się, że jednak nie wszystko było zrobione zgodnie z przepisem. Może był zbyt długo miksowany, też mogło być powodem zakalca. Proszę sprawdzić komentarze, on naprawdę jest pyszny i „wychodzi”. Przepis jest ze znanego bloga, tam również nie było z nim problemu, dlatego go poleciłam.
      Pozdrawiam i proszę się nie zniechęcać.

      Odpowiedz
  14. Angela

    28 grudnia 2011 o 15:02

    Przepis znakomity !!! Pyszny piernik !!!

    Odpowiedz
  15. Dorota

    28 grudnia 2011 o 18:04

    Piernik wyszedł znakomicie. Piekłam w podłużnej blaszce, troszkę dłużej. Rewelacja. POLECAM ;))

    Odpowiedz
  16. Kasia

    14 kwietnia 2012 o 19:06

    Piernik jest superr!!!!
    Polecam upieczenie go bo jest perzepyszny!!!!
    :)

    Odpowiedz
  17. Gośka

    19 listopada 2012 o 14:16

    Bardzo smaczny piernik. Wyszedł mi dość wysoki, więc pewnie następnym razem upiekę w nieco większej blaszcze niż 20×20. Piekłam już piernika z kilku przepisów – ten jak narazie jest najsmaczniejszy :-)

    Odpowiedz
  18. Dagmara

    12 grudnia 2012 o 20:13

    Właśnie zrobiłam ten piernik.Świetny przepis, polecam wszystkim. Piątka z plusem…….

    Odpowiedz
  19. anna

    14 grudnia 2012 o 21:42

    Witam.Szukalam wlasnie jakiegos prostego przepisu na swiateczny piernik i wpadlam na ta strone. Mam zamiar go upiec w sobote przed swietami. Chcialam go upiec w foremkach „keksowych” mozesz mi prosze napisac na jaka wysokosc powinnam nalac ciasta do tych foremek?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      15 grudnia 2012 o 01:23

      Witaj,

      jeśli robisz ciasto z jednej porcji zwyczajnie rozłóż je równo do dwóch foremek keksowych. Jeśli użyjesz długich, ok. 30 cm zwiększyłabym porcje o połowę, czyli zrobiła ciasto z 1,5 porcji.

      Odpowiedz
      • anna

        17 grudnia 2012 o 23:58

        Dziekuje za podpowiedz. Dam znac jak mi wyszlo. Wesolych Swiat :)

        Odpowiedz
  20. Viola

    17 grudnia 2012 o 23:26

    mam pytanko, jak się robi taką śliczną dekoracje na górze piernika???

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      18 grudnia 2012 o 00:15

      Witam, jeszcze płynną polewę wlewamy w rękaw cukierniczy z cienką okrągłą końcówką i robimy kratkę. Można taki rękaw zwinąć z pergaminu. Wycinamy prostokąt i zwijamy w stożek. Nalewamy do środka czekoladę i odcinamy końcówkę. Mam nadzieję, że pomogłam :) Wesołych Świąt…

      Odpowiedz
  21. Dominika

    18 grudnia 2012 o 12:37

    mam pytanie czy wkładamy ciast do nagrzanego piekarnika do 165 stopni?

    Odpowiedz
  22. Ilona

    19 grudnia 2012 o 12:32

    Witam, piernik wygląda przepysznie, w związku z tym zamierzam go upiec na święta. Planuje to zrobić w keksówce o długości ok 35 cm i dlatego też chciałam zapytać czy jak będę go robiła z półtorej porcji to mam użyć 4 czy 5 jajek? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. Dominika

    19 grudnia 2012 o 14:16

    jeszcze jedno pytanie co to znaczy KWASNA SMIETANA to znaczy taka normalna z kubeczka ?

    Odpowiedz
  24. Magda

    20 grudnia 2012 o 13:41

    Witam czy piec piernik z termoobiegiem czy góra dół :) Dzikuję i życzę zdrowych wesołych świąt

    Odpowiedz
  25. Karolina

    21 grudnia 2012 o 00:04

    Świetny przepis:) Wyszedł idealnie !!!!:) Dziękuję za przepis i polecam:))))

    Odpowiedz
  26. ewela

    22 grudnia 2012 o 19:13

    dzis wlasnie wyszukalam ten przepis z google po obrazkach ;)….kierowaly mna oczy :))) i po komentarzach widze,ze to bardzo dobry wybor…apetyt siega zenitu ;)…zaraz zrobie swoj pierwszy piernik :] wlasnie z tego przepisu. jestem pewna,ze bedzie pysznie :)))

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 grudnia 2012 o 22:48

      :) ja też myślę, że będzie pyszny. Ja go właśnie wyjęłam z piekarnika (podwójna porcja :)), a jutro będę go wykańczać…Pozdrawiam, udanego wypieku życzę, czekam na komentarz po i życzę Wesołych oraz Zdrowych Świąt…Kasia

      Odpowiedz
  27. Ewelka

    31 grudnia 2012 o 13:05

    Witam :)
    Chciałam tylko napisać że pierniczek jest naprawdę zajesmaczny………… poprostu niebo w gębie…

    Odpowiedz
  28. Ewelka

    31 grudnia 2012 o 13:08

    … miałam dodać że moja czteroletnia córcia stwierdziła że „całe życie o takim smacznym ciasteczku marzyła”……..

    Odpowiedz
  29. Asia

    31 grudnia 2012 o 18:23

    Jedno słowo – PRZEPYSZNY :)

    Odpowiedz
  30. AgaD

    12 grudnia 2013 o 13:08

    Kasiu mam pytanie, czy mogę ten przepis wykorzystać jako przepis na krajankę? chciałam upiec ten piernik na większej blaszce żeby był cieńszy , przekroić go, przełożyć powidłami, pokroić w małe kwadraciki i oblać czekoladą. Mogę postąpić w ten sposób????

    Odpowiedz
  31. AgaD

    12 grudnia 2013 o 13:11

    Witam.
    Mam pytanie, czy mogę wykorzystać ten przepis na krajankę piernikową? Chciałam upiec ten piernik na większej blaszce żeby był niższy, przełożyć powidłami, pokroić na małe kwadraciki i oblać czekoladą. Mogę tak zrobić????

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      12 grudnia 2013 o 15:20

      Witaj,

      myślę, że jak najbardziej możesz. Jedno co bym bardziej pilnowała w tym momencie to czas pieczenia, myślę, że może być trochę krótszy skoro masa będzie niższa. Myślę, też, że wyjdzie pyszna krajanka piernikowa. Powodzenia i Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
  32. Joanna

    14 grudnia 2013 o 22:18

    Wyszedł wyśmienity. Przynajmniej nie trzeba go robić półtora tygodnia przed zjedzeniem :-)

    Odpowiedz
  33. Aneta

    21 grudnia 2013 o 11:26

    witam, mam pytanie czy zamiast blaszki 20*20 moge użyć jednej keksówki 30*12 nie zmieniając wogóle proporcji?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      21 grudnia 2013 o 19:32

      Wydaje mi sié, ze porcja na keksowke będzie za duza i trzeba zmniejszyć proporcje. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  34. Ania

    21 grudnia 2013 o 21:19

    Wszyscy śpią, a ja piernika piekę :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

    Odpowiedz
  35. Anna

    22 grudnia 2013 o 21:23

    Witam, mieszkam w Angli i mam tylko kwaśną śmietanę 30% czy nada się? Nie lubię też gorzkiej czekolady, czy ta polewa jest cierpka? Mogę użyć czekolady mlecznej na pol z gorzka? Czy nie bedzie za slodko? Bardzo prosze o odpowiedz. I przepraszam za ilosc pytan. Zycze Wesolych Swiat:)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 grudnia 2013 o 21:48

      Jeśli jest gęsta, a pewnie jest, to tak może być. Polewa: mona zamieni gorzka na mleczna lub użyć pól na pól. Czy będzie za słodka? To zależy kto co lubi, dla mnie by nie była. Pozdrawiam i życzę również Wesołych i smacznych Świat!

      Odpowiedz
  36. Ewa

    23 grudnia 2013 o 20:34

    Piernik nie wychodzi. Piekłam dwa razy, za każdym razem zakalec. Odradzam przepis.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 grudnia 2013 o 21:02

      Witaj Ewo,

      coś musiałaś zrobić inaczej, że wyszedł Ci zakalec. Przypuszczam, że ciasto było zbyt długo mieszane. To jest naprawdę sprawdzony i dobry przepis, do tego jedne z łatwiejszych. Mi się nie zdarzyło jeszcze go zepsuć i myślę, że moje słowa potwierdzają komentarze osób które go piekły i zachwalają. Myślę, że powinnaś kiedyś do niego wrócić. Wesołych Świąt…

      Odpowiedz
  37. ola

    23 grudnia 2013 o 20:41

    witam. chcialam sie zapytac czy te ciasto moze stac po za lodowka . czy masa na wierzchu sie nie zepsuje ze wzgledu na smietane. ile moze stac po za lodowka

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 grudnia 2013 o 21:04

      Trudno powiedzieć ile może stać, lepiej żeby był w chłodnym miejscu. Jeśli chodzi o ciasto to tu nie ma problemu, ale polewa mimo, że śmietana była zagotowana wytrzyma krócej, ale ciągle myślę, że kilka dni może stać: 3-4. Wesołych Świąt…

      Odpowiedz
  38. ola

    23 grudnia 2013 o 21:26

    DZIEKUJE BARDZO . WESOLYCH SWIAT

    Odpowiedz
  39. ola

    23 grudnia 2013 o 21:29

    MAM NADZIEJE ZE WYJDZIE

    Odpowiedz
  40. Katarzyna Sobańska-Jóźwiak

    24 grudnia 2013 o 13:22

    Wczoraj skorzystałam z dwóch przepisów z Twojego bloga na piernik i sernik wiedeński.
    Oba ciasta wyszły idealnie! Są pyszne. Te przepisy są rewelacyjne. Polecam wszystkim!

    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  41. Aneta

    25 grudnia 2013 o 22:13

    upiekłam :) i piernik wyszedł przepyszny

    Odpowiedz
  42. Marysia

    27 grudnia 2013 o 17:49

    Dzięki za ten przepis. Piernik rewelacja. Nie jadłam lepszego. :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  43. Paula

    5 stycznia 2014 o 12:59

    Piernik wyszedł pyszny. Polewę zrobiłam inną bo akurat nie miałam składników do Twojej. Podkradam przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
* Pole wymagane