Ten przekładany piernik powidłami chciałoby się jeść codziennie, delikatny, puszysty i wilgotny. Pachnie i smakuje przyprawami korzennymi – choć nie za mocno, lekko powidłami śliwkowymi i czekoladą. Piernik jedliśmy dopiero na drugi dzień od upieczenia i był wyborny, na trzeci i czwarty również. Idealnie uzupełni świąteczny stół. Przepis ze strony dorotus76, lekko zmodyfikowany. Bardzo polecam.

Składniki

Ciasto

  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 200g płynnego miodu
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18%
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao, opcjonalnie

Do przełożenia

  • 1 i ½ słoika powideł śliwkowych, ok. 430g

Polewa Czekoladowa – Ganache

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 180ml śmietany tortowej, kremówka 30 lub 36%

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy.
  2. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (możemy spód wyłożyć pergaminem). Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 165°C, do „suchego patyczka”. Gdy piernik ostygnie kroimy go wzdłuż na pół. Otrzymamy dwa blaty.
  3. Powidła przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, smażymy je przez ok. 5 do 8 minut cały czas mieszając. Gorącymi powidłami przekładamy piernik,  smarując również wierzch i boki. Piernik pokryty powidłami odstawiamy na kilka godzin lub na noc, aby zastygł. Jeśli dobrze przesmażymy powidła i posmarujemy piernik gdy jeszcze będą gorące, powidła ładnie zastygną, nie będą wypływać z piernika i utrzymają piernik wilgotny.
  4. Polewa. Śmietankę gotujemy i zalewamy pokruszoną czekoladę. Zostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy i płynną polewą oblewamy nasz piernik. Kroimy gdy polewa zastygnie. Smacznego!
do 30 min Przygotowanie ponad 2h Czas gotowania 10 - 12 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Jeśli trzymacie piernik w lodówce, dobrze jest go wyjąć na 30 minut przed podaniem, lepiej czuć jego smak gdy nie jest zimny.

95 komentarzy

  1. Magda K.

    13 listopada 2010 o 15:46

    cudowny pierniki, a po zobaczeniu zdjęć będę mieć problem żeby się oprzeć przed zrobieniem

    Odpowiedz
  2. Paula

    13 listopada 2010 o 17:09

    z dodatkiem powideł bardzo lubię :)

    Odpowiedz
  3. Fiolunka

    13 listopada 2010 o 18:09

    Pamiętam zapach i smak piernika u mojej babci, aż mi się zatęskniło za takim aromatem pierniczka unoszącym się w całym domu ;)
    Twój prezentuje się cudownie!

    Odpowiedz
  4. Majana

    13 listopada 2010 o 20:10

    Jest śliczny! Uwielbiam pierniki:)

    Odpowiedz
  5. karmel-itka.

    14 listopada 2010 o 11:25

    ależ świąteczne zapachy.
    piernik to dla mnie podstawa. bez niego świąt nie ma.

    Odpowiedz
  6. OSa

    20 listopada 2010 o 16:49

    Piękna dekoracja piernika, piękna stylizacja – po prostu super zdjęcie (sam piernik na pewno też doskonały :)

    Odpowiedz
  7. ef

    23 listopada 2010 o 14:41

    Trafiłam na Twojego bloga dopiero dzisiaj, jak to zwykle bywa, przypadkiem.
    Ale czuję, że będę stałym gościem.
    A piernik wygląda cudnie. Pozazdrościć talentu :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 listopada 2010 o 14:54

      Dziękuję i serdecznie zapraszam ponownie. Pozdrawiam :)

      Odpowiedz
  8. Anita

    10 czerwca 2011 o 17:36

    Właśnie zrobiłam ciasto i dopiero zauważyłam, że jest to na blaszke 20×20. Czy okrągła o średnicy 21cm będzie się nadawać? Pytanie ad hock, bo ciasto czeka w misce a piekarnik się nagrzewa:)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      10 czerwca 2011 o 17:56

      Nie wiem czy zdążyłam odpowiedzieć? Pewnie się już piecze. Ciasto wyjdzie wysokie, bo to jednak mniejsza objętość, jedyne co teraz polecam to wydłużyć pieczenie, aby w środku piernik się dopiekł, o jakieś 10 minut.

      Odpowiedz
      • Anita

        10 czerwca 2011 o 18:37

        Piecze się i pachnie cudnie. Mam nauczkę na przyszłość, aby zawsze czytać dokładnie przepis zanim zacznę cokolwiek robić. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź.

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          10 czerwca 2011 o 19:11

          Też mi się to czasem zdarza :) Kiedyś upiekłam tort, miał być kwadratowy a ja przyjechałam z okrągłym. Tort był na zamówienie :), jakoś przeszedł. A piernik mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam

          Odpowiedz
          • Anita

            10 czerwca 2011 o 21:02

            Właśnie podsmażam powidła Szanownej Mamusi. Piernik już bym zjadła, nawet bez tych powideł i polewy ale jakoś się powstrzymam. Powiem tylko, że pachnie i wygląda rewelacyjnie. Po okruszkach, które pochłonęłam wnioskuję, że smakuje równie dobrze, jak wygląda. Polecam ten przepis zdecydowanie!

          • Kasia Wilkosińska

            11 czerwca 2011 o 00:12

            Cieszę się i zazdroszczę, chętnie bym skubnęła kawałek :) Smacznego…

  9. Anita

    15 sierpnia 2011 o 23:28

    Właśnie piekę to ciasto po rad drugi i mam wrażenie, że coś się zmieniło:) Co to jest smietana tortowa?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      15 sierpnia 2011 o 23:30

      Śmietana tortowa to śmietana kremówka, 30 lub 36%. Pewnie przy przenoszeniu przepisów na nową stronę użyłam innej nazwy śmietany, zaraz to dopiszę :) Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Anita

        16 sierpnia 2011 o 00:17

        Dziekuję Pani Kasiu, polewę będę robić jutro:) Boski zapach się unosi, bardzo dziękuję za ten przepis:)

        Odpowiedz
        • Kasia Wilkosińska

          16 sierpnia 2011 o 10:32

          To ja dziękuję, zawsze gdy ktoś powraca do mnie na stronę jest to bardzo cenne. Smacznego i pozdrawiam.

          Odpowiedz
  10. Lidia

    15 grudnia 2011 o 23:08

    Polecam wszystkim ;D Robiłam pierwszy raz w swoim życiu piernik;p Wszystko zgodnie z podanym przepisem Wyszedł po prostu rewelacyjny :D:D

    THX za przepis :)

    Odpowiedz
  11. Dorota

    19 grudnia 2011 o 16:52

    Piernik wygląda znakomicie, zamierzam upiec go na Święta. W związku z tym pytanie: w jaki sposób najlepiej go przechować? Upiekę go 4 dni przed podaniem, nie chcę, żeby wysechł. Czy nie robić na razie polewy i zawijać w wilgotną ściereczkę? Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      19 grudnia 2011 o 17:51

      Cześć,

      dokładnie tak jak napisałaś, upiecz sam piernik, gdy ostygnie zawiń w ściereczkę lnianą i zostaw. Powidłami i polewą posmaruj go dzień przed lub tego samego dnia. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.

      Odpowiedz
  12. Mirka

    23 grudnia 2011 o 10:29

    Zwykle piekłam piernik z przepisu który jest na opakowaniu przyprawy piernikowej. Wczoraj wpadł mi przypadkowo przepis na ten właśnie piernik.
    Co prawda zrobiłam swoje drobne korekty np. upiekłam w większej blaszce i wcale nie był za niski oraz dodałam cała przyprawę korzenna.Piernik jest REWELACJA. Pulchny ,wysoki a zapach który się unosił ,to po prostu poezja.Już wyobrażamy sobie jego smak. Dziękuje !!!!. już co roku będzie gościł na moim stole świątecznym.
    Wesołych Świąt.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 grudnia 2011 o 11:00

      Dziękuję i również życzę Ci wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.

      Odpowiedz
  13. Elo

    27 grudnia 2011 o 13:18

    Piernik mi nie wyszedł zakalec masakryczny, a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem :-(

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      27 grudnia 2011 o 14:19

      Witam,

      nie wiem dlaczego nie wyszedł ten piernik, jest to chyba najprostszy przepis jaki znam. Wydaje mi się, że jednak nie wszystko było zrobione zgodnie z przepisem. Może był zbyt długo miksowany, też mogło być powodem zakalca. Proszę sprawdzić komentarze, on naprawdę jest pyszny i „wychodzi”. Przepis jest ze znanego bloga, tam również nie było z nim problemu, dlatego go poleciłam.
      Pozdrawiam i proszę się nie zniechęcać.

      Odpowiedz
  14. Angela

    28 grudnia 2011 o 15:02

    Przepis znakomity !!! Pyszny piernik !!!

    Odpowiedz
  15. Dorota

    28 grudnia 2011 o 18:04

    Piernik wyszedł znakomicie. Piekłam w podłużnej blaszce, troszkę dłużej. Rewelacja. POLECAM ;))

    Odpowiedz
  16. Kasia

    14 kwietnia 2012 o 19:06

    Piernik jest superr!!!!
    Polecam upieczenie go bo jest perzepyszny!!!!
    :)

    Odpowiedz
  17. Gośka

    19 listopada 2012 o 14:16

    Bardzo smaczny piernik. Wyszedł mi dość wysoki, więc pewnie następnym razem upiekę w nieco większej blaszcze niż 20×20. Piekłam już piernika z kilku przepisów – ten jak narazie jest najsmaczniejszy :-)

    Odpowiedz
  18. Dagmara

    12 grudnia 2012 o 20:13

    Właśnie zrobiłam ten piernik.Świetny przepis, polecam wszystkim. Piątka z plusem…….

    Odpowiedz
  19. anna

    14 grudnia 2012 o 21:42

    Witam.Szukalam wlasnie jakiegos prostego przepisu na swiateczny piernik i wpadlam na ta strone. Mam zamiar go upiec w sobote przed swietami. Chcialam go upiec w foremkach „keksowych” mozesz mi prosze napisac na jaka wysokosc powinnam nalac ciasta do tych foremek?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      15 grudnia 2012 o 01:23

      Witaj,

      jeśli robisz ciasto z jednej porcji zwyczajnie rozłóż je równo do dwóch foremek keksowych. Jeśli użyjesz długich, ok. 30 cm zwiększyłabym porcje o połowę, czyli zrobiła ciasto z 1,5 porcji.

      Odpowiedz
      • anna

        17 grudnia 2012 o 23:58

        Dziekuje za podpowiedz. Dam znac jak mi wyszlo. Wesolych Swiat :)

        Odpowiedz
  20. Viola

    17 grudnia 2012 o 23:26

    mam pytanko, jak się robi taką śliczną dekoracje na górze piernika???

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      18 grudnia 2012 o 00:15

      Witam, jeszcze płynną polewę wlewamy w rękaw cukierniczy z cienką okrągłą końcówką i robimy kratkę. Można taki rękaw zwinąć z pergaminu. Wycinamy prostokąt i zwijamy w stożek. Nalewamy do środka czekoladę i odcinamy końcówkę. Mam nadzieję, że pomogłam :) Wesołych Świąt…

      Odpowiedz
  21. Dominika

    18 grudnia 2012 o 12:37

    mam pytanie czy wkładamy ciast do nagrzanego piekarnika do 165 stopni?

    Odpowiedz
  22. Ilona

    19 grudnia 2012 o 12:32

    Witam, piernik wygląda przepysznie, w związku z tym zamierzam go upiec na święta. Planuje to zrobić w keksówce o długości ok 35 cm i dlatego też chciałam zapytać czy jak będę go robiła z półtorej porcji to mam użyć 4 czy 5 jajek? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. Dominika

    19 grudnia 2012 o 14:16

    jeszcze jedno pytanie co to znaczy KWASNA SMIETANA to znaczy taka normalna z kubeczka ?

    Odpowiedz
  24. Magda

    20 grudnia 2012 o 13:41

    Witam czy piec piernik z termoobiegiem czy góra dół :) Dzikuję i życzę zdrowych wesołych świąt

    Odpowiedz
  25. Karolina

    21 grudnia 2012 o 00:04

    Świetny przepis:) Wyszedł idealnie !!!!:) Dziękuję za przepis i polecam:))))

    Odpowiedz
  26. ewela

    22 grudnia 2012 o 19:13

    dzis wlasnie wyszukalam ten przepis z google po obrazkach ;)….kierowaly mna oczy :))) i po komentarzach widze,ze to bardzo dobry wybor…apetyt siega zenitu ;)…zaraz zrobie swoj pierwszy piernik :] wlasnie z tego przepisu. jestem pewna,ze bedzie pysznie :)))

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 grudnia 2012 o 22:48

      :) ja też myślę, że będzie pyszny. Ja go właśnie wyjęłam z piekarnika (podwójna porcja :)), a jutro będę go wykańczać…Pozdrawiam, udanego wypieku życzę, czekam na komentarz po i życzę Wesołych oraz Zdrowych Świąt…Kasia

      Odpowiedz
  27. Ewelka

    31 grudnia 2012 o 13:05

    Witam :)
    Chciałam tylko napisać że pierniczek jest naprawdę zajesmaczny………… poprostu niebo w gębie…

    Odpowiedz
  28. Ewelka

    31 grudnia 2012 o 13:08

    … miałam dodać że moja czteroletnia córcia stwierdziła że „całe życie o takim smacznym ciasteczku marzyła”……..

    Odpowiedz
  29. Asia

    31 grudnia 2012 o 18:23

    Jedno słowo – PRZEPYSZNY :)

    Odpowiedz
  30. AgaD

    12 grudnia 2013 o 13:08

    Kasiu mam pytanie, czy mogę ten przepis wykorzystać jako przepis na krajankę? chciałam upiec ten piernik na większej blaszce żeby był cieńszy , przekroić go, przełożyć powidłami, pokroić w małe kwadraciki i oblać czekoladą. Mogę postąpić w ten sposób????

    Odpowiedz
  31. AgaD

    12 grudnia 2013 o 13:11

    Witam.
    Mam pytanie, czy mogę wykorzystać ten przepis na krajankę piernikową? Chciałam upiec ten piernik na większej blaszce żeby był niższy, przełożyć powidłami, pokroić na małe kwadraciki i oblać czekoladą. Mogę tak zrobić????

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      12 grudnia 2013 o 15:20

      Witaj,

      myślę, że jak najbardziej możesz. Jedno co bym bardziej pilnowała w tym momencie to czas pieczenia, myślę, że może być trochę krótszy skoro masa będzie niższa. Myślę, też, że wyjdzie pyszna krajanka piernikowa. Powodzenia i Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
  32. Joanna

    14 grudnia 2013 o 22:18

    Wyszedł wyśmienity. Przynajmniej nie trzeba go robić półtora tygodnia przed zjedzeniem :-)

    Odpowiedz
  33. Aneta

    21 grudnia 2013 o 11:26

    witam, mam pytanie czy zamiast blaszki 20*20 moge użyć jednej keksówki 30*12 nie zmieniając wogóle proporcji?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      21 grudnia 2013 o 19:32

      Wydaje mi sié, ze porcja na keksowke będzie za duza i trzeba zmniejszyć proporcje. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  34. Ania

    21 grudnia 2013 o 21:19

    Wszyscy śpią, a ja piernika piekę :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

    Odpowiedz
  35. Anna

    22 grudnia 2013 o 21:23

    Witam, mieszkam w Angli i mam tylko kwaśną śmietanę 30% czy nada się? Nie lubię też gorzkiej czekolady, czy ta polewa jest cierpka? Mogę użyć czekolady mlecznej na pol z gorzka? Czy nie bedzie za slodko? Bardzo prosze o odpowiedz. I przepraszam za ilosc pytan. Zycze Wesolych Swiat:)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 grudnia 2013 o 21:48

      Jeśli jest gęsta, a pewnie jest, to tak może być. Polewa: mona zamieni gorzka na mleczna lub użyć pól na pól. Czy będzie za słodka? To zależy kto co lubi, dla mnie by nie była. Pozdrawiam i życzę również Wesołych i smacznych Świat!

      Odpowiedz
  36. Ewa

    23 grudnia 2013 o 20:34

    Piernik nie wychodzi. Piekłam dwa razy, za każdym razem zakalec. Odradzam przepis.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 grudnia 2013 o 21:02

      Witaj Ewo,

      coś musiałaś zrobić inaczej, że wyszedł Ci zakalec. Przypuszczam, że ciasto było zbyt długo mieszane. To jest naprawdę sprawdzony i dobry przepis, do tego jedne z łatwiejszych. Mi się nie zdarzyło jeszcze go zepsuć i myślę, że moje słowa potwierdzają komentarze osób które go piekły i zachwalają. Myślę, że powinnaś kiedyś do niego wrócić. Wesołych Świąt…

      Odpowiedz
  37. ola

    23 grudnia 2013 o 20:41

    witam. chcialam sie zapytac czy te ciasto moze stac po za lodowka . czy masa na wierzchu sie nie zepsuje ze wzgledu na smietane. ile moze stac po za lodowka

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 grudnia 2013 o 21:04

      Trudno powiedzieć ile może stać, lepiej żeby był w chłodnym miejscu. Jeśli chodzi o ciasto to tu nie ma problemu, ale polewa mimo, że śmietana była zagotowana wytrzyma krócej, ale ciągle myślę, że kilka dni może stać: 3-4. Wesołych Świąt…

      Odpowiedz
  38. ola

    23 grudnia 2013 o 21:26

    DZIEKUJE BARDZO . WESOLYCH SWIAT

    Odpowiedz
  39. ola

    23 grudnia 2013 o 21:29

    MAM NADZIEJE ZE WYJDZIE

    Odpowiedz
  40. Katarzyna Sobańska-Jóźwiak

    24 grudnia 2013 o 13:22

    Wczoraj skorzystałam z dwóch przepisów z Twojego bloga na piernik i sernik wiedeński.
    Oba ciasta wyszły idealnie! Są pyszne. Te przepisy są rewelacyjne. Polecam wszystkim!

    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  41. Aneta

    25 grudnia 2013 o 22:13

    upiekłam :) i piernik wyszedł przepyszny

    Odpowiedz
  42. Marysia

    27 grudnia 2013 o 17:49

    Dzięki za ten przepis. Piernik rewelacja. Nie jadłam lepszego. :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  43. Paula

    5 stycznia 2014 o 12:59

    Piernik wyszedł pyszny. Polewę zrobiłam inną bo akurat nie miałam składników do Twojej. Podkradam przepis. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  44. Joanna

    21 września 2014 o 18:08

    Piękny, puszysty i pyszny :) 3P :) ale wg mnie trochę za dużo wychodzi polewy bo piernik przystrojony a jeszcze sporo zostało. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  45. Justyna

    24 października 2014 o 20:31

    Właśnie zrobiłam powyższy piernik. jeżeli chodzi o smak to pierwsza klasa. Gorzej z wyglądem cały środek i mi „siadł” , cale szczęście zakalca nie ma. Polecam i zapisuję w ulubionych :)

    Odpowiedz
  46. Ania

    11 listopada 2014 o 18:09

    Piękny, Własnie robię, pachnie niesamowicie, ale jedno pytanie. Jak polewałas czekoladę na wierzchu? Czym?, ze wyszła taka piekna krateczka i sie nie zlała ze sobą. Nigdy nie potrafię tego zrobić.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      11 listopada 2014 o 19:21

      Polewałam tą samą czekoladą co całe ciasto. Tylko poczekałam chwilę i jak polewa zastygła troszkę na cieście przelałam resztę (która też powinna troszkę ostygnąć i zgęstnieć) czekolady do stożka papierowego z pergaminu, odcięłam końcówkę i zrobiłam kratkę. Powodzenia.

      Odpowiedz
  47. Magda

    18 listopada 2014 o 13:12

    Dziś będę robić swój pierwszy w życiu piernik wg tego przepisu ( dopiero zaczynam przygodę w pieczeniu ciast i jestem podekscytowana☺). Chce sprawdzić czy mi wyjdzie- jeśli tak- to zrobię go na święta!!!!!!!!

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      18 listopada 2014 o 17:25

      Trzymaj się przepisu, a na pewno wyjdzie. Powodzenia :)

      Odpowiedz
      • Magda

        18 listopada 2014 o 20:55

        WYSZEDŁ ! ROBIŁAM dokładnie tak, jak Pani pisała. ..☺ piernik PIĘKNIE URÓSŁ w piekarniku, faktycznie bardzo puszysty, delikatny i mokry ;) BARDZO DZIĘKUJE ZA PRZEPIS – w święta będzie powtórka

        Odpowiedz
  48. goha

    23 listopada 2014 o 19:10

    wyszedł rewelacja :)mniiiam częściej zawita u mnie…..

    Odpowiedz
  49. goha

    24 listopada 2014 o 10:19

    szukałam na tej stronie przepisu na pierniczki ,ale muszę chyba obejść się smakiem……ps.do piernika dodałam jeszcze żurawinę i rum a do powidła 2 łyżeczki kakao……przyznam że bałam się że nie wyjdzie w tak niskiej temperaturze ale w ostatnich minutach się dopiekł idealnie i pozostał wilgotny a nie wysuszony .Polecam każdemu, a jutro muszę go ponownie upiec bo się domagają :)))tak smakował

    Odpowiedz
  50. smaczne-zdrowe

    24 listopada 2014 o 12:29

    Pierniczek wyszedł cudowny! Bardzo puszysty, wilgotny, po prostu bajeczny. Piekłam co prawda na mące orkiszowej ale wierzę, że na pszennej jest równie smaczny. Mój z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Cudowny aromat i nieziemski smak. Polecam bardzo gorąco! Polewy zrobiłam tylko mniej, z 2/3 porcji, było idealnie i piekłam na małej blaszce. Dziękuję i pozdrawiam ! :-)

    Odpowiedz
  51. Justyna

    20 grudnia 2014 o 19:17

    A czy miód można pominąć bez zmiany konsystencji ciasta? Ewentualnie jakiś zamiennik?

    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 grudnia 2014 o 01:17

      pominąć raczej nie. Zamiennik: golden syroup, syrop klonowy lub sztuczny miód. Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  52. gosia

    22 grudnia 2014 o 17:08

    Nie wiem czemu ale mi nie wyrósł i nie przekroję go:(((((

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      22 grudnia 2014 o 17:26

      Nie wiem Gosiu dlaczego Ci nie wyrósł? Może być kilka powodów. Czy dodałaś sodę do pieczenia? Czy w takiej ilości jak jest podane w przepisie? Może źle ubite zostały białka? Może za mocno wymieszałaś masę z ubitymi białkami, przez co zrobiła się cięższa i już nie wyrosła tak dobrze. trudno mi powiedzieć na odległość i gdy niepiekłyśmy razem :) Wiem, że jest to jeden z prostszych pierników i zwykle wychodzi, zresztą widać to w komentarzach.
      Jeśli Twój nie ma zakalca, to obsmaruj cały powidłami (bez krojenia na pół), oblej czekoladą i będzie również pyszny. Pozdrawiam i życzę Ci wesołych Swiąt.

      Odpowiedz
  53. Justyna

    23 grudnia 2014 o 19:10

    Jednak nie poszłam na skróty i trzymałam się powyższego przepisu ( łącznie z dobrej jakości miodem). Co prawda obawiałam się, że ciasto nie wyjdzie bo zwiększyłam proporcje na większą blachę, ale wszystko wyszło idealnie. Ciasto wyrosło cudnie, wszędzie czuć zapach piernika. Jutro rano zrobię jeszcze polewę czekoladową i można zajadać się podczas świąt.
    Dziękuję za przepis i polecam innym.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  54. Ania

    24 grudnia 2014 o 00:36

    Super łatwy przepis, wygląda świetnie posypany bakaliami

    Odpowiedz
  55. kamila

    28 grudnia 2014 o 09:09

    piernik bardzo dobry-robilam,ale nie ma takiego koloru,dalam nawet 3 lyzki kakao i taki nie wyszedl,mysle ze na zdjeciu jest murzynek nie piernik,ale ciasto wyszlo smaczne.

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      28 grudnia 2014 o 20:59

      Nie, nie nie Kamilo, nie myśl tyle. Na zdjéciu jest piernik z przepisu który jest powyżej, dodatkowo oryginalny przepis na moich wypiekach ma również taki kolor. Zawsze wychodzi mi taki kolor. Może nie dodałaś kakao? Tylko cukier puder?, a tak serio kakao może się różnić. Dlatego nie powinnaś pisać, że ja coś tu podstawiłam, murzynka np. Bo ja nie oszukuję na swoim blogu, dzielę się tym co przygotuje i tyle, a zdjęcia właśnie odzwierciedlają moje potrawy, co nie zmienia faktu, że co kuchnia to może wyjść troszkę inaczej. Pozdrawiam i życzę Ci szczęśliwego Nowego Roku 2015.

      Odpowiedz
  56. weronika

    1 stycznia 2015 o 21:41

    Polecam! ULUBIONY! Piernik wyszedł przepyszny! Robiony „w biegu”, na szybko, ale wyszedł idealnie. Smakował wszystkim, był świeży i smakowity nawet po kilku dniach od pieczenia ;) Dzięki wielkie za przepis!!! Na pewno będę do niego wrócę :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  57. Gosia

    13 kwietnia 2015 o 12:51

    Szukałam takiego przepisu już od dawna. Próbowałam różnych, ale zawsze to nie był ten smak.
    Ten przypomina ten z dzieciństwa.
    Zrobiłam już dwa razy, mój mąż powiedział, że lepszego jeszcze nie jadł.
    spisałam – będę robić na pewno- dziękuję.

    Odpowiedz
* Pole wymagane