Ten przekładany piernik powidłami chciałoby się jeść codziennie, delikatny, puszysty i wilgotny. Pachnie i smakuje przyprawami korzennymi – choć nie za mocno, lekko powidłami śliwkowymi i czekoladą. Piernik jedliśmy dopiero na drugi dzień od upieczenia i był wyborny, na trzeci i czwarty również. Idealnie uzupełni świąteczny stół. Przepis ze strony dorotus76, lekko zmodyfikowany. Bardzo polecam.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g płynnego miodu
  • 125g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany, 18%
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao, opcjonalnie

Do przełożenia

  • 1 i 1/2 słoika powideł śliwkowych, ok. 430g

Polewa Czekoladowa – Ganache

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 180ml śmietany tortowej, kremówka 30 lub 36%

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z sodą i przyprawami korzennymi do piernika. Dosypujemy do masy, delikatnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy.
  2. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (możemy spód wyłożyć pergaminem). Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 165°C, do „suchego patyczka”. Gdy piernik ostygnie kroimy go wzdłuż na pół. Otrzymamy dwa blaty.
  3. Powidła przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, smażymy je przez ok. 5 do 8 minut cały czas mieszając. Gorącymi powidłami przekładamy piernik, smarując również wierzch i boki. Piernik pokryty powidłami odstawiamy na kilka godzin lub na noc, aby zastygł. Jeśli dobrze przesmażymy powidła i posmarujemy piernik gdy jeszcze będą gorące, powidła ładnie zastygną, nie będą wypływać z piernika i utrzymają piernik wilgotny.
  4. Polewa. Śmietankę gotujemy i zalewamy pokruszoną czekoladę. Zostawiamy na kilka minut. Następnie mieszamy i płynną polewą oblewamy nasz piernik. Kroimy gdy polewa zastygnie. Smacznego!

Jeśli trzymacie piernik w lodówce, dobrze jest go wyjąć na 30 minut przed podaniem, lepiej czuć jego smak gdy nie jest zimny.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!