Minimum pracy, maksimum smaku, tak można określić tego kurczaka. To proste danie które przygotujemy maksymalnie w 30 minut, może nawet 20, jak nabierzecie wprawy. Moje dzieci uwielbiają ten sos. Raz podaję go z makaronem, raz z ryżem zależy na co mamy ochotę. Jeśli nie macie pod ręką świeżej bazylii możecie użyć suszonej, również wyjdzie pysznie.

Składniki

  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka śmietany, słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli dodajemy starty czosnek, smażymy jeszcze chwilę.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę, grubszą ok. 1,5 cm x 1,5 cm, solimy delikatnie. Dodajemy go do cebuli i podsmażamy. Gdy kurczak będzie obsmażony dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat.
  3. Dusimy całość przez ok. 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem (jeśli dzieci lubią) i szczyptą cukru. Dodajemy posiekaną bazylię. Podajemy z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!