Jeśli macie nadmiar zakwasu można użyć go do upieczenia pszennych bułeczek. Zakwas może być żytni lub pszenny, co tam macie w lodówce :) Bułki wychodzą chrupiące, mają zwarty i dość ciężki miąższ, dlatego też są bardzo pożywne. Jeśli nie chcecie bułek można upiec z tego przepisu również chleb. Polecam!

Składniki

Zaczyn

Ciasto właściwe

  • 500g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8g świeżych drożdży
  • ok. 200g wody

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Łączymy składniki na zaczyn , przykrywamy i odstawiamy na ok. 8 godzin

W dniu pieczenia

  1. Do zaczynu dodajemy składniki ciasta właściwego, dokładnie wyrabiamy, przez 3-4 minuty. Przykrywamy i odstawiamy, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie składamy je i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, powinno zająć to ok. 1 godziny.
  2. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je i dzielimy na 12 równych kęsów (ok. 88g każdy). Każdy zawijamy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w równych odstępach. Każdą kulkę spłaszczamy i odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. gdy bułki wyrosną, przynajmniej podwoją swoją objętość, bierzemy patyczek do szaszłyków, wierzch bułeczek posypujemy delikatnie mąką i odciskamy przez środek przedziałek. Wstawiamy bułki do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Żeby skórka była chrupiąca, na spód piekarnika możemy wlać 0,5 szklanki wody. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce. Smacznego!

Do tych bułek możemy użyć również zakwas pszenny.

Z przepisu można zrobić również chleb, jeden większy bochenek lub dwa małe!