Słynne w moim domu roladki z kurczaka, faszerowane bryndzą w sosie pomidorowym. Niezwykle aromatyczne danie, proste, idealne do lampki białego wina i francuskiej bagietki. Często goszczą u mnie przy wieczornych pogaduchach :) Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 120g bryndzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów pelati
- oliwa z oliwek
- wykałaczki lub sznurek
- szczypta oregano
- świeża bazylia
- pieprz
- świeża bagietka francuska
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie przez folię rozbijamy je na grubość ok 4–5mm, uważając żeby nie uszkodzić.
- Na rozbite piersi rozkładamy bryndzę, przez środek, tworząc szeroki pasek. Boki mięsa zakładamy do środka i zwijamy jak roladę.
- Każda roladkę oprószamy pieprzem i spinamy wykałaczką lub związujemy specjalnym sznurkiem (jak na zdjęciu).
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżek), wkładamy roladki i posiekany czosnek. Obsmażamy z każdej strony przez 2–3 minuty.
- Dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe kroimy je), oregano i dusimy roladki ok. 10–15 minut. Nie przykrywamy, roladki można przewrócić w trakcie duszenia.
- Pod koniec dodajemy garść świeżych listków bazylii. Sos doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba. Podajemy natychmiast ze świeżą bagietką. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!