Słynne w moim domu roladki z kurczaka, faszerowane bryndzą w sosie pomidorowym. Niezwykle aromatyczne danie, proste, idealne do lampki białego wina i francuskiej bagietki. Często goszczą u mnie przy wieczornych pogaduchach :) Smacznego!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 120g bryndzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • oliwa z oliwek
  • wykałaczki lub sznurek
  • szczypta oregano
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • świeża bagietka francuska

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie przez folię rozbijamy je na grubość ok 4–5mm, uważając żeby nie uszkodzić.
  2. Na rozbite piersi rozkładamy bryndzę, przez środek, tworząc szeroki pasek. Boki mięsa zakładamy do środka i zwijamy jak roladę.
  3. Każda roladkę oprószamy pieprzem i spinamy wykałaczką lub związujemy specjalnym sznurkiem (jak na zdjęciu).
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 3 łyżek), wkładamy roladki i posiekany czosnek. Obsmażamy z każdej strony przez 2–3 minuty.
  5. Dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe kroimy je), oregano i dusimy roladki ok. 10–15 minut. Nie przykrywamy, roladki można przewrócić w trakcie duszenia.
  6. Pod koniec dodajemy garść świeżych listków bazylii. Sos doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba. Podajemy natychmiast ze świeżą bagietką. Smacznego!