Pewnie każdy z was jadł kiedyś deser tiramisu, delikatny krem z serka mascarpone, połączony z nasączonymi biszkoptami w kawie. Pycha. Dziś przedstawiam sernik tiramisu! Niech będzie, że jest z rodziny Tiramisu, bo taki jest jego smak. Lekki, kremowy, połączony z kawą i likierem. Nie można mu się oprzeć. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Masa Serowa
- 350g zmielonego białego sera
- 250g serka mascarpone
- 110g cukru
- 150 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
- 30 ml mocnej kawy
- 2 duże jajka
- 2 łyżki amaretto
Spód Sernika
- 120g ciastek digestive
- 50g masła
- 1 łyżka kakao
Krem – Polewa
- 250g serka mascarpone
- 50g białej czekolady
- 100g ciemna lub mleczna czekolada
- 2 łyżki amaretto
Przygotowanie
- Ciastka kruszymy, można je włożyć do torebki foliowej i rozwałkować, przekładamy je do miski. Dodajemy roztopione masło i kakao, dokładnie mieszamy. Masę wsypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. (tortownicę o średnicy 20–23 cm wcześniej należy wysmarować masłem (boki i spód), dodatkowo spód wykładamy pergaminem.
- Piekarnik rozgrzewamy do: gazowy – 220°C; elektryczny – 240°C
- Obydwa sery miksujemy w misce, dodajemy cukier, śmietankę, jajka i ucieramy na gładką masę. Nie za długo, żeby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy 1 łyżkę kawy (nie więcej bo będzie zbyt kawowy, ma być delikatny) i 2 łyżki amaretto do masy serowej, dokładnie mieszamy.
- Przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do nagrzanego (240/220°C) piekarnika.
- Pieczemy 10 minut i następnie uchylamy drzwiczki na 3 minuty, zmniejszamy temperaturę do: gazowy – 90°C; elektryczny – 110°C i pieczemy jeszcze 22 minuty.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 2 godziny, żeby „doszedł/dopiekł się”. Następnie wyjmujemy go, aby całkowicie wystygł i wstawiamy przykryty folią do lodówki najlepiej na całą noc.
- Krem. Obydwie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada lekko ostygnie łączymy ją z serkiem mascarpone, wcześniej do serka dodajemy resztę kawy i 2 łyżki amaretto.
- Sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki, jeśli na górze będzie wilgotny, osuszamy go ręcznikiem papierowym. Smarujemy boki i górę kremem. Możemy posypać kakao (opcjonalnie) lub wiórkami czekoladowymi (według uznania). Czekamy, aż krem zastygnie i kroimy. Smacznego!
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę!
Krem czekoladowy z serkiem możemy pominąć, sernik będzie mniej kaloryczny. Wystarczy, że przed podaniem osuszymy wierzch lekko ręcznikiem papierowym i posypiemy kakao lub delikatnie zetrzemy na niego czekoladę.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!