Pewnie każdy z was jadł kiedyś deser tiramisu, delikatny krem z serka mascarpone, połączony z nasączonymi biszkoptami w kawie. Pycha. Dziś przedstawiam sernik tiramisu! Niech będzie, że jest z rodziny Tiramisu, bo taki jest jego smak. Lekki, kremowy, połączony z kawą i likierem. Nie można mu się oprzeć. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Masa Serowa

  • 350g zmielonego białego sera
  • 250g serka mascarpone
  • 110g cukru
  • 150 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%)
  • 30 ml mocnej kawy
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki amaretto

Spód Sernika

  • 120g ciastek digestive
  • 50g masła
  • 1 łyżka kakao

Krem – Polewa

  • 250g serka mascarpone
  • 50g białej czekolady
  • 100g ciemna lub mleczna czekolada
  • 2 łyżki amaretto

Przygotowanie

  1. Ciastka kruszymy, można je włożyć do torebki foliowej i rozwałkować, przekładamy je do miski. Dodajemy roztopione masło i kakao, dokładnie mieszamy. Masę wsypujemy na dno tortownicy, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. (tortownicę o średnicy 20–23 cm wcześniej należy wysmarować masłem (boki i spód), dodatkowo spód wykładamy pergaminem.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do: gazowy – 220°C; elektryczny – 240°C
  3. Obydwa sery miksujemy w misce, dodajemy cukier, śmietankę, jajka i ucieramy na gładką masę. Nie za długo, żeby nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy 1 łyżkę kawy (nie więcej bo będzie zbyt kawowy, ma być delikatny) i 2 łyżki amaretto do masy serowej, dokładnie mieszamy.
  4. Przelewamy masę do tortownicy i wkładamy do nagrzanego (240/220°C) piekarnika.
  5. Pieczemy 10 minut i następnie uchylamy drzwiczki na 3 minuty, zmniejszamy temperaturę do: gazowy – 90°C; elektryczny – 110°C i pieczemy jeszcze 22 minuty.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 2 godziny, żeby „doszedł/dopiekł się”. Następnie wyjmujemy go, aby całkowicie wystygł i wstawiamy przykryty folią do lodówki najlepiej na całą noc.
  7. Krem. Obydwie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada lekko ostygnie łączymy ją z serkiem mascarpone, wcześniej do serka dodajemy resztę kawy i 2 łyżki amaretto.
  8. Sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki, jeśli na górze będzie wilgotny, osuszamy go ręcznikiem papierowym. Smarujemy boki i górę kremem. Możemy posypać kakao (opcjonalnie) lub wiórkami czekoladowymi (według uznania). Czekamy, aż krem zastygnie i kroimy. Smacznego!

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę!

Krem czekoladowy z serkiem możemy pominąć, sernik będzie mniej kaloryczny. Wystarczy, że przed podaniem osuszymy wierzch lekko ręcznikiem papierowym i posypiemy kakao lub delikatnie zetrzemy na niego czekoladę.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!