Dziś stek wołowy z ligawy, szybko i konkretnie. Niby męskie danie, ale ja tam lubię od czasu do czasu kawałek porządnego mięsa, najlepiej średnio wysmażone. Taki stek z karmelizowanymi szalotkami to dopiero odlot, a jeśli chcecie bardziej konkretnie można dodać jeszcze puree z ziemniaków i selera. Wszystko razem gra!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 2 równe steki z ligawy, każdy ok 200g i ok. 1,5- 2 cm grubości
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • 2 łyżeczki masła
  • karmelizowane szalotki
  • buraczki marynowane

Przygotowanie

  1. Mięso wyjmujemy z lodówki na kilkadziesiąt minut przed smażeniem. Ma być w temperaturze pokojowej. Steki myjemy, osuszamy i doprawiamy pieprzem. Kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju i gałązką rozmarynu. Smażymy z jednej strony. Po ok. 3 minutach przewracamy szczypcami, nie nakłuwamy mięsa widelcem. Smażymy na drugiej stronie też ok. 3 minut. Po przewróceniu możemy położyć na wierzchu łyżeczkę masła na każdy stek. Po takim czasie stek powinien być średnio wysmażony. Jeśli chcemy wysmażony zwiększamy czas do 4-5 minut. Tak naprawdę stopień wysmażenia zależy od wielu czynników: wielkości steków, temperatury patelni, temperatury samego steka. Po pewnym czasie będziecie lepiej wyczuwać odpowiedni moment ile należy smażyć dany kawałek.
  2. Zdejmujemy mięso i zostawiamy, aby odpoczęło. Soki wewnątrz mięsa się uspokoją. Po kilku minutach możemy podawać stek, przed podaniem solimy. Stek podajemy w całości lub możemy pokroić na paski i nałożyć. Ja podałam go z puree z ziemniaków i selera z karmelizowanymi szalotkami i buraczkami. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!