Od dłuższego czasu chodził mi po głowie tort z ciasta parzonego. Prosty i elegancki. Krem budyniowym ze śmietaną połączyłam z musem jeżynowo-jabłkowym i krążkami ciasta ptysiowego. Wyszło pysznie!

Składniki

Ciasto parzone

  • 40g tłuszczu, masła lub margaryny
  • 90g wody
  • 2g sól
  • 75g mąka pszenna, najlepiej typ 500
  • 135g jajek

Krem Budyniowy

  • 340 ml mleka
  • 90 g żółtek
  • 100 g cukru
  • 30 g mąka pszenna
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml śmietany tortowej

Mus

  • 170 g jeżyn
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone wykonujemy według tego przepisu. Na pergaminie rysujemy 4 krążki o średnicy 20 cm. Ciasto parzone nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasto na nasze krążki. Powinny mieć grubość ok. 6–7 mm. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Na jednym z krążków możemy zrobić kratkę, położymy go na wierzchu ciasta.
  2. Krem Budyniowy. Mąkę, żółtka, i połowę cukru mieszamy razem, jeśli jest gęste dodajemy odrobinę mleka. Resztę mleka i cukru doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy do mleka masę jajeczną. Cały czas mieszając, zaparzamy ją na ogniu. Krem powinien być dobry gdy odchodzi od ścianek naczynia. Gdy trochę przestygnie dodajemy wanilię. Studzimy krem.
  3. Mus. Jeżyny rozgniatamy, puszczą sok. Jabłko ścieramy na tarce, na grubych oczkach i dodajemy do jeżyn, Przekładamy do garnka, dodajemy cukier. Smażymy jeżyny do momentu gdy cały sok się zredukuje u mus będzie gęsty. Zostawiamy do wystygnięcia.
  4. Krem. Ubijamy śmietanę, tuż przed końcem ubijania łączymy ją z zimnym budyniem. Jeśli krem jest za mało słodki, możemy dodać 2–3 łyżki cukru pudru.
  5. Ciasto. Kładziemy pierwszy krążek, warstwę kremu budyniowego, drugi krążek i mus jeżynowo-jabłkowy, trzeci krążek i krem. Przykrywamy ostatnim dekoracyjnym krążkiem. Wstawiamy do lodówki, schładzamy. Kremu dawałam tyle, aby ciasto się zlepiło, ale możecie dawać odrobinę więcej. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Zamiast mojej wersji kremu można użyć kremu takiego jak na karpatkę, czyli masa budyniowa z masłem

Tort można pokryć cały kremem, boki, wierzch i udekorować wedle uznania

Tort najlepiej jest kroić nożem zanurzanym w gorącej wodzie.