Ten chleb jest idealny na kanapki. Ma delikatny, ale wyrazisty miąższ, nie kruszy się i jest długo świeży. Dodatek niewielkiej ilości cebuli i kminku sprawia, że jest bardziej aromatyczny. Z przepisu wychodzi jeden duży bochenek.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Starter
- 70g zakwasu żytniego lub pszennego
- 220g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 170g wody źródlanej
Zaczyn
- 230g mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 170g maślanki
Ciasto właściwe
- 60g mąki pszennej razowej
- 1 niepełną łyżeczkę soli
- 2,25 łyżeczki drożdży suszonych
- 1,5 łyżeczki melasy (30g), użyłam syropu kukurydzianego
- 2,25 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki (30g) miękkiego masła
- 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
- 2 łyżeczki kminku
- zaczyn i starter
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Starter. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12–24 godziny.
- Zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 4–8 godzin.
W dniu pieczenia
- Starter i zaczyn łączymy, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego. Wyrabiamy je przez kilka minut, aby składniki dokładnie się połączyły. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt klejące. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki lub wody. Przykryte ciasto dostawiamy w misce na ok. 1 godzinę. Powinno zwiększyć swoją objętość o ok. 50%.
- Wyjmujemy i formujemy bochenek, okrągły lub owalny. Uformowane ciasto przekładamy do koszyka do wyrastania lub tak jak ja, do durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Zostawiamy ciasto do wyrastania na ok. 1 godzinę. Powinno dobrze wyrosnąć i znacznie zwiększyć objętość.
- Chleb przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem (w przypadku durszlaka, przykładamy na wierzch blachę i odwracamy, zdejmujemy durszlak i ściereczkę), nacinamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, do 220°C.
- Pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy kolejne 20 minut. Na początku pieczenia wsypujemy na dno piekarnika ok. 1/2 szklanki kostek lodu lub wlewamy pół szklanki wody. Chleb studzimy na kratce do pieczenia, kroimy gdy dobrze wystygnie. Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: Pracowania Wypieków, wg. Petera Reinharta.
Jeśli chleb pieczemy na kamieniu, rozgrzewamy go wcześniej w piekarniku.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!