Teraz wiem, że pieczenie pasztetu nie jest takie straszne jak by się mogło wydawać. Na swój pierwszy raz wybrałam prosty pasztet z kurczaka z dodatkiem wątróbki. Pasztet wyszedł delikatny, chudy, nie za suchy i nie kruszył się. Można go kroić i smarować, jak wolicie. Szczerze polecam ten przepis.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1350g udek z kurczaka
- 450g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- 4 jajka
- 4 marchewki
- 2 duże cebule
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- 4 ziela
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 liście laurowe
- 1 bułka, kajzerka
- 3–4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Do dużego garnka wkładamy: umytego kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, obraną: marchewkę, kawałek pora, pietruszkę, jedną cebulę. Całość zalewamy wodą (może być wrzątek) i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że mięso z kurczak będzie się rozpadać, ok. 2,5 godziny. Gdy kurczak będzie już gotowy, wyjmujemy go na duży talerz, aby ostygł, wywar zostawiamy.
- Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, moczymy w mleku ok. 1 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, podsmażamy chwilę na oliwie, dodajemy odsączoną wątróbkę i masło. Podsmażamy, aż wątróbka nie będzie surowa. Możemy podlać bulionem (ok. 1 łyżki wazowej) w którym gotował się kurczak. Gotową wątróbkę odstawiamy do ostygnięcia.
- Kajzerkę zalewamy bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Powinna wchłonąć płyn.
- Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy! Masą powinna wyjść gładka.
- Dodajemy żółtka i doprawiamy solą, dość mocno świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dolałam jeszcze ok. 3/4 szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy
- Ubijamy pianę z białek (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji) i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej (długość 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Wygładzamy masę, następnie na wierzchu rozprowadzamy widelcem pozostałe białko.
- Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175°C, pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł. Schładzamy w lodówce. Najlepiej kroić go następnego dnia. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!