Chleb z mąki orkiszowej i pszennej z dodatkiem rodzynek. Jest pyszny. Z przepisu wychodzi duży bochenek, o regularnym miąższu, wilgotny i lekko słodki. Co jest jeszcze ważne: długo zachowuje świeżość!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zaczyn
- 100g zakwasu żytniego
- 200g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100g wody
Ciasto właściwe
- 100g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 400g mąki pszennej
- 200–250g wody
- 1 łyżeczka miodu
- 10g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
- 50g rodzynek
- 50g goracej wody
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
W dniu pieczenia
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą (50g) i również odstawiamy na 12 godzin.
- Następnego dnia, rodzynki miksujemy i dodajemy do zaczynu, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego.
- Mieszamy ciasto (można mikserem), które powinno być dość luźne. Wylewamy do formy, np. tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub do garnka żeliwnego, też wyłożonego papierem.
- Odstawiamy chleb do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 230°C, pieczemy ok. 35 minut (jeśli używamy tortownicy).
- W garnku żeliwnym pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę z garnka i pieczemy jeszcze 15 minut, chleb ma się zarumienić. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga: Pracownia Wypieków.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!