Proste danie. Makaron ze szpinakiem, serem ricotta i pieczarkami. Zapieczone pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera gruyère, zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja córka która wszystkim warzywom mówi „nie”, tym cannelloni się zachwyca. Dla dorosłych polecam podawać z lampką białego wina.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Farsz
- ok. 400g mrożonego szpinaku
- 200g sera ricotta
- 7 średnich pieczarek (ok. 120g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 8 rurek cannelloni
- sól
- pieprz
Sos beszamel
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 200-250ml mleka
- 2 łyżki startego sera gruyère lub parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Makaron gotujemy na pół twardo. Gdy jest gotowy płuczemy go zimna wodą i odkładamy na talerz.
- Farsz. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i starty czosnek. Następnie dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Podsmażamy do momentu gdy pieczarki zaczną puszczać wodę, wtedy dodajemy zamrożony szpinak i na wolnym ogniu podsmażamy, aż się rozmrozi. Całość smażymy do momentu, aż wysmażymy wodę i masa szpinakowo-pieczarkowa będzie dość sucha.
- Zdejmujemy wtedy z ognia i dodajemy ser ricotta. Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem.
- Makaron nadziewamy farszem. Najlepiej zrobić to rękawem cukierniczym z grubą okrągłą końcówką.
- Nadziane cannelloni przekładamy do wysmarowanego cienko masłem lub oliwą z oliwek, naczynia żaroodpornego.
- Sos. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i krótką przesmażamy, ok. 1 minuty. Dolewamy mleko cały czas mieszając. Gęstość sosu regulujemy mlekiem. Na końcu dodajemy stary ser gruyère lub parmezan, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
- Cannelloni polewamy sosem, wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 minut i zapiekamy w temperaturze 180°C , aż sos się lekko zarumieni. Podajemy od razu z lampką białego wina (dla dorosłych). Smacznego!
Porcje można zapiekać od razu na talerzach, dzięki temu danie będzie dłużej ciepłe.
Mrożony szpinak można wcześniej odmrozić, choć nigdy tego nie robię, a całe danie może smaży się 5 minut dłużej. Szpinak mrożony można zastąpić również świeżym (2-3 duże garście), drobno posiekanym.
Danie możemy przygotować na kilka godzin wcześniej. Wystarczy ułożone w naczyniu cannelloni zafoliować i wstawić do lodówki. Przygotowany sos również odstawiamy. Gdy chcemy podać cannelloni, podgrzewamy sos, cały czas mieszając, polewamy makaron i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!