Idealne ciasto gdy chcemy upiec coś nie skomplikowanego do popołudniowej kawy. Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne, a jogurtu, że jest delikatne. Jest to przepis na jedno z moich ulubionych, szybkich ciast.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Jabłka i gruszki obieramy i kroimy na grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.
- Żółtka ucieramy na jasną puszystą masę z połową cukru, następnie dodajemy jogurt, olej, wanilię i mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy drugą połowę cukru i ubijamy aż masa będzie gładka i lśniąca.
- Do masy z żółtkami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy tak, aby jak najmniej opadło. Przelewamy do blaszki (24 x 24cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu układamy odsączone owoce i pieczemy w temperaturze 175°C ok. 45 minut. Smacznego!
Ciasto wyszło wysokie, dlatego można upiec je w większej blaszce.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!