Jest to prosty przepis na zupę szczawiową. Użyłam do niej gotowego szczawiu ze słoika. Dzięki temu zupę ugotowałam bardzo szybko. Kupny szczaw był krojony i bez konserwantów. Zupa wyszła naprawdę smaczna.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 320ml lub 290g szczawiu ze słoika (użyłam szczaw firmy Edmal)
- 5–6 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1,2–1,5l bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (np. 18% piątnica)
- 2–3 jajka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażamy na oliwie 2 minuty. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy całą pietruszkę i marchew pokrojoną w plasterki.
- Całość powinna się gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy szczaw i dalej gotujemy zupę ok. 10–15 minut.
- Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!
Zupę można ugotować bez ziemniaków. Gotujemy je oddzielnie, ugniatamy z usmażoną cebulką i podajemy razem z zupą.
Jeśli lubicie można też zupę okrasić skwarkami.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!