Ten przepis to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół, ale na wszelkie imprezy! Sero-makowiec, dwa w jednym. Połączenie masy makowej, którą uwielbiam i sera. Połączenie genialne!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto kruche, spód
- 450g mąki
- 300g masła
- 150g cukru pudru
- 3 żółtka
- 3 duże łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa makowa
- 300g maku
- 70g cukru
- 2 jajka
- 3g cynamonu
- 30g miękkiego masła
- 100g miodu płynnego
- 25g zmielonych migdałów
- ok. 250g–300g bakalii (rodzynki, skórka kandyzowana cytrynowa i pomarańczowa, orzech itp.)
- mleko, do namoczenia maku
Masa serowa
- 600g sera, dwukrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 80 ml śmietany kremówki
- 1 budyń waniliowy
- 70g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
- 3 duże łyżki kwaśnej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- starta skórka z 1 pomarańczy
- starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie
- Masa makowa. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15–20 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc. Jeśli mak nie wchłonie mleka, przekładamy go na sito i odcedzamy. Mielimy mak trzy razy. Dodajemy do niego cukier, żółtka, masło, miód, cynamon i mielone migdały. Mieszamy i dodajemy bakalie. Białka dodamy przed wyłożeniem masy na kruchy spód.
- Kruchy spód. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder i pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka i szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi być długo zagniatane). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
- Po tym czasie ciasto kruche wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim tortownicę 23 x 23cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy kruchy spód ok. 10–15 minut w temperaturze 200°C. Wcześniej tortownicę należy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
- Masa serowa. Ser mielimy dwa razy. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy porcjami dodajemy zmielony ser. Mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy, wtedy dodajemy pozostałe składniki: kwaśną śmietanę, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i cytrynową. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
- Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową (należy teraz ubić pozostałe 2 białka i dodać do masy), następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy.
Resztę ciasta kruchego wałkujemy na grubość 5mm i wycinamy paski z których układamy kratkę na wierzchu sero-makowca. - Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik i po 10 minutach wyjmujemy z niego sernik. Zostawiamy go najlepiej na noc, żeby wystygł. Smacznego!
Dekorujemy: lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!