Były już pierogi ruskie, były z kapustą i grzybami, a teraz przyszedł czas na słodkie. Moja wersja, to pierogi z serem i ciepłym sosem waniliowym. Delikatne ciasto i słodki farsz z nutką wanilii na pewno zachwycą podniebienia naszych maluchów i nie tylko. Spróbujcie raz, a będziecie do nich wracać…
Składniki
Farsz
- 500g białego sera
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto na pierogi
- 3 szklanki mąki
- 1 szklana wody, wrzątku
- 2-3 łyżki oleju
Sos waniliowy
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 duże łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%
- ziarenka wanilii lub ekstrakt z wanilii
Przygotowanie
- Farsz serowy: wszystkie składniki mieszamy razem (sera nie mielimy).
- Przygotowujemy ciasto na pierogi.
- Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2mm i wycinamy krążki (moje były o średnicy 9cm). Na środek nakładamy łyżką farsz. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi (ja dodatkowo przyciskam je widelcem). Farsz powinien wypełniać całą przestrzeń wewnątrz pieroga.
- Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Układamy je na lnianej ściereczce w odstępach.
- Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i lekko osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Podajemy od razu z sosem waniliowym (to wersja dla dzieci) lub ze śmietaną. Jeżeli ostygną, wówczas możemy je podać odsmażone, również z sosem lub śmietaną.
- Sos waniliowy: masło rozpuszczamy, nie może być gorące. Dodajemy cukier, żółtka i szybko mieszamy. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Wstawiamy na wolny ogień i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Nie może się zagotować! Na końcu dodajemy wanilię. Jeśli sos ostygnie, można go podgrzać przed podaniem. Smacznego!





