Jest to świeża w smaku sałatka, a tej świeżości dodaje kolendra, awokado i delikatna gruszka. Żeby „podkręcić” jej smak dodałam papryczkę chilli, jest też pieprz, prażony sezam i olej sezamowy. Wszystkie te smaki idealnie łączą się z delikatnym kurczakiem. Zdecydowanie polecam. Sałatka wygląda może niepozornie, ale jest świetna. Przepis zaczerpnięty jest z kuchni tv, choć bardzo odbiega od oryginalnego.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzała, ale twarda gruszka
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryczka chilli, czerwona
- garść posiekanej kolendry
- 2-3 łyżki sezamu
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 5-6 ziaren pieprzu syczuańskiego (użyłam zwykłego)
- kilka orzeszków nerkowca, grubo posiekanych
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
- Olej z pieprzem: 1/2 szklanki oleju wlewamy do rondla i podgrzewamy wraz z ziarnami pieprzu. Nie gotujemy. Zostawiamy na noc, następnego dnia przecedzamy. Olej przejdzie pieprzem i będzie miał fajny ostry smak. Używamy go do przyprawiania zimnych dań, sałatek.
- Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na parze lub w wodzie. Gdy się ugotuje i przestygnie rwiemy kurczaka na paski. Skrapiamy go dobrze olejem sezamowym i ewentualnie jeszcze pieprzem.
- Ziarna sezamu delikatnie prażymy na suchej patelni, odstawiamy do wystygnięcia.
- Papryczkę chilli czyścimy z ziaren i kroimy w cienkie paseczki.
- Awokado obieramy, kroimy na pół i na plasterki (grubość według uznania). Tak samo postępujemy z gruszką, obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy razem do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i naszym pieprzowym olejem (uważajmy, żeby nie dodać za dużo). Mieszamy.
- Na talerzu układamy gruszkę z awokado, na to kurczaka, pokrojone chilli. Posypujemy orzeszkami nerkowca , kolendrą i sezamem. Na zakończenie możemy jeszcze całość skropić delikatnie olejem sezamowym i pieprzowym. Smacznego!
Podajemy od razu (gruszka nie może zbyt długo leżeć – ciemnieje), najlepiej z grzankami.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!