Jakiś czas temu były bułeczki drożdżowe z kruszonką i według przepisu na nie, zrobiłam bułki drożdżowe, ale z serem. Sprawdzone ciasto drożdżowe plus pyszny waniliowy ser to idealny duet. Pyszne pierwszego dnia, ale drugiego i trzeciego są równie idealne do kawy czy herbaty. Kolejny smak z dzieciństwa. Polecam! Dzieci będą zachwycone.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500g mąki
- 150ml mleka
- 150g cukru
- 100g masła
- 6 żółtek
- 50g drożdży
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 jajko
Masa serowa
- 500g sera białego
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie
- Robimy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 50g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, mąkę, szczyptę soli, skórkę cytrynową, wanilię i mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż ukażą się pęcherzyki i dolewamy roztopione (nie za gorące) masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki przestajemy wyrabiać, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy wyrośnie wyrabiamy jeszcze raz, następnie dzielimy na porcje: 14 sztuk. Możemy też ważyć kęsy ciasta, każdy po ok. 70g. Zwijamy je w okrągłe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, w odstępach 8–9 cm. Gdy będą ułożone na blaszce, przyciskamy je dłonią i dość mocno spłaszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia.
- Po ok. 30 – 40 minutach, gdy bułki podwoją swoją objętość, będę puszyste, bierzemy np. małą buteleczkę, przyprawę w szklanym opakowaniu i dnem wyciskamy na środku naszej bułki dołek. Przyciskamy dość mocno. Masę serową nakładamy w rękaw cukierniczy i wyciskamy w dołek bułki, wypełniając ją, z lekką górką. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy ok. 15–20 minut w temperaturze 175°C, na złoty kolor.
- Masa serowa: wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. Smacznego!
Lekko ciepłe możemy posmarować lukrem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!