Takie bułeczki/ drożdżówki jadłam jako dziecko, popijając mlekiem. Pamiętam je pod nazwą „półfrancuskie”, ponieważ ciasto drożdżowe smaruje się masłem i cukrem przed upieczeniem. Te są delikatne, pachnące, nie za słodkie. Przenoszą w inny świat smaków poprzez swoją prostotę. Malutkie, takie na dwa, trzy razy do kawy. Przepis bardzo prosty i smaczny!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 250g mąki pszennej
  • 75ml mleka
  • 75g cukru
  • 50g masła
  • 3 żółtka
  • 25g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • 1 jajko (do posmarowania)

Do przełożenia

  • 25g masła
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon

Kruszonka

  • 5 łyżek zmielonych migdałów
  • 3–4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Robimy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 50g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, mąkę, szczyptę soli, skórkę cytrynową, wanilię i mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż ukażą się pęcherzyki i dolewamy roztopione (nie za gorące) masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki przestajemy wyrabiać, odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ponownie i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 42 cm x 26 cm i grubość ok. 0,5 mm. Smarujemy półpłynnym masłem (25g), posypujemy cukrem na całym prostokącie i cynamonem.
  4. Składamy wzdłuż dłuższego boku na pół i lekko przygniatamy. Kroimy na równe paski ok. 2 cm szerokości. Paski skręcamy i zwijamy w gniazdko. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w odstępach 4–5 cm. Gdy bułeczki urosną o 50% smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15 minut w 175°C, na złoty kolor.
    Gdy przestygną polewamy lukrem.
  5. Kruszonka. Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy.
  6. Lukier. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smacznego!

Możemy zrobić 16 sztuk małych bułeczek lub 8 dużych.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!