Prawdziwa powinna być sypka, a gdy ją ugryziemy czujemy drobny piasek. Takie jadałam dawno, dawno temu. Teraz metodą prób i błędów próbuję odnaleźć ideał. Ten przepis jest bliski, babka jest smaczna, najlepsza następnego dnia a trzeciego jest naprawdę sypka. Waniliowa z lekką nutą cytrynową. Idealna na jesienne popołudnia przy herbacie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 125g mąki pszennej
- 125g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250g cukru pudru lub 190g zwykłego cukru
- 250g miękkiego masła
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Obydwie mąki przesiewamy i dodajemy do nich proszek do pieczenia.
- W misce masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy wanilię, sok, skórkę cytrynową i mąkę, mieszamy.
- Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 45–50 minut w temperaturze 175°C.
- Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia, zaczyna się robić sypka. Smacznego!
Aby uzyskać inny smak babki możesz zamiast cytryny dodać:
- 50 ml rumu lub likieru pomarańczowego
- 100g zmielonych migdałów
- 150g rodzynek, obtoczonych w mące
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!