Kiedy myślicie o czekoladowych pysznościach nie sposób pominąć ciasteczka Nigelli. Przepis jest łatwy, a ciasteczka są mocno czekoladowe i kruche. Polecam.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 125g ciemnej czekolady
- 150g mąki
- 30g kakao, przesiane
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 125g miękkiego masła
- 75g brązowego cukru
- 50g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko, zimne
- 350g gorzkiej czekolady, wiórki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.
- Czekoladę (125g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Suche składniki mieszamy: mąkę, kakao, sodę i sól.
- W drugiej misce masło ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dobrze mieszamy. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii. Masę łączymy z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy suche wiórki czekoladowe i mieszamy łyżką drewnianą.
- Łyżką do lodów nakładamy 12 ciastek na blaszkę w odstępach ok. 6 cm od siebie (mi wyszło ok. 16 ciastek, pewnie zrobiłam mniejsze). Nie spłaszczamy ciastek.
- Ciastka pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym już piekarniku. Najlepiej pilnować i czasu pieczenia!
- Po wyjęciu ciastka zostawiamy na blasze przez ok. 4–5 minut do wystygnięcia i przekładamy na zimną blaszkę, aby wystygły do końca. Smacznego!
Zmiany:
- dałam tylko 80g brązowego cukru, cukier puder pominęłam. Ciasteczka i tak wyszły słodkie;
- dałam 200g czekolady: 150g białej i 50g gorzkiej, pokroiłam nożem czekoladę na wiórki,
- wg mnie jest za dużo soli, wyczuwa się ją w ciastkach, zalecam szczyptę soli,
- za dużo jest też sody oczyszczonej, wystarczy 1/2 łyżeczki.
Ciasteczka można też zamrozić, co zrobiłam. Nałożyłam je łyżką na pergamin i włożyłam do zamrażalnika. Po 30 minutach przełożyłam do torebki. Muszę napisać, że smakowały lepiej, niż te upieczone na świeżo. Wyjęłam godzinę przed upieczeniem, aby się rozmroziły. Dalej piekłam jak w przepisie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!