Przepis pochodzi z Hiszpanii, podejrzałam go w jednym z programów Kuchni tv. Ponieważ lubię smak szynki parmeńskiej i proste potrawy, spróbowałam! Sałatkę podajemy na ciepło. Jak dla mnie był to strzał w 10. Mało pracy, dużo smaku! Idealny przepis na nie skomplikowaną kolację przy lampce wina i dobrym filmie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 150g szynki parmeńskiej
- 3–4 sztuki szalotki
- 200g boczniaków
- 4–5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 bułki ciabatty
- 10–15 sztuk ciemnych winogron
- 2–3 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie
- Odkroić spód ciabatty i pokroić ją na bardzo cienkie prawie przezroczyste plastry. Wrzucamy ją do miski i skrapiamy wodą, dość mocno, ma być wilgotna.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w ćwiartki szalotkę, podsmażamy 2–3 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski szynkę i boczniaki (wcześniej oczyszczone i przekrojone na pół). Wszystko podsmażamy ok. 5–7 minut. Dolewamy resztę oliwy, mieszamy.
- Wrzucamy ciabattę i podsmażamy, aż wchłonie oliwę. Będzie gotowe gdy ciabatta zacznie twardnieć, może nawet lekko się zrumienić. Dodajemy kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypaną połówkami winogron z lampką białego wina. Smacznego!
Ciabatta może być czerstwa.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!